Darba drošības indeksācijas pilnveidošana kā preventīvo pasākumu efektivitātes paaugstināšanas faktors Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldē . - Prūsis, Andis (Latvijas Universitāte, 2020)
“Darba drošības indeksācijas pilnveidošana kā preventīvo pasākumu efektivitātes paaugstināšanas faktors valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldē”. Darba autors: Andis Prūsis. Darba zinātniskais vadītājs: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Civilās aizsardzības pārvaldes Resursu pārvaldīšanas nodaļas vecākais inspektors, Mg. darba aizsardzībā Uldis Ķevers. Darba izklāsts uz 85 lapām, ietver 10 attēlus, 48 tabulas, 23 pielikumus un 23 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta informācija par darba aizsardzības likumdošanu Eiropā un Latvijā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta struktūru, sastopamajiem darba vides riskiem, to iespējamajiem cēloņiem un sekām. Literatūras analīze uzrāda, ka dienestam ir ļoti daudz iekšējo normatīvo aktu ar darba aizsardzības prasībām ugunsdzēsējiem glābējiem, bet citiem nodarbinātajiem tiek vadīta kopējā darba aizsardzības ievadinstruktāža, kā arī nodarbinātajiem pastāv daudz dažādu darba vides risku. Otrajā daļā tiek apskatītas risku novērtēšanas metodes, kas tiek izmantotas pētījumā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes nodarbināto darba vides risku bīstamības noteikšanai. Trešajā daļā tiek atspoguļoti darba vides risku novērtēšanas rezultāti. Pētījumā ir analizēti darba vides riski Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes biroju darbiniekiem, remontboskos nodarbinātajiem un ugunsdzēsējiem glābējiem atrodoties notikumos, kā arī miera stāvoklī vai mācībās. Novērtēšanas rezultāti uzrāda katra darba vides riska bīstamības pakāpi. Birojos nodarbinātajiem lielāko bīstamību rada psiholoģiskie un emocionālie riski, bet remontboskso nodarbinātajiem un ugunsdzēsējiem glābējiem traumatisma risks. Izstrādātas praktiskās rekomendācijas. Izmantotās metodes: Somijas 5 baļļu metodes vispārīgo risku novērtēšanai, Austrijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, SGR-A metode ergonomisko risku vispārējai noteikšanai, ergonomisko risku ātrā ekspozīcijas kontrole, NIOSH vienādojums, psiholoģiskā klimata darba vidē novērtēšanas metode, darbspēju indeksa noteikšanas metode. Atslēgas vārdi: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, darba vides riski, risku novērtēšana, obligātās veselības pārbaudes

“Improving job safety indexation as a factor in improving the effectiveness of preventi ve measures in the Riga Region Board of the State Fire and Rescue Service”. Author of the work: Andis Prusis. Scientific head of work: Senior Inspector of the management of resorces of the National Firefighting and Rescue Service, master degree in work protection Uldis Ķevers. A working presentation on 85 pages includes 10 images, 48 tables, 23 attachments and 23 informative sources. The study consists of 4 parts. The first part summarizes and analyzes information on labor protection legislation in Europe and Latvia, the structure of the State Fire and Rescue Service, the existing work environment risks, their possible causes and consequences. The analysis of the literature shows that the service has a lot of internal regulatory enactments with labor protection requirements for fire and rescue workers, but for other employees the general introductory instruction on labor protection is managed, as well as there are many different work environment risks for employees. The second part discusses the risk assessment methods used in the study to determine the hazards of work environment risks of employees of the Riga Regional Office of the State Fire and Rescue Service. The third part presents the results of work environment risk assessment. The study analyzes the risks of the work environment for the employees of the Riga Regional Administration Offices of the State Fire and Rescue Service, employees working in repair booths and firefighters during events, as well as at rest or during training. The results of the assessment show the degree of danger of each work environment risk. Psychological and emotional risks pose the greatest danger to office workers, while repair workers and firefighters have the greatest risk of injury. Practical recommendations have been developed. Methods used: Finnish 5-point methods for general risk assessment, Austrian method for chemical risk assessment, SGR-A method for general ergonomic risk assessment, rapid exposure control of ergonomic risks, NIOSH equation, psychological climate work environment assessment method, performance index determination method. Keywords: State Fire and Rescue Service, work environment risks, risk assessment, mandatory health examinations
Improving job Safety indexation as a factor in improving the effectiveness of preventive measures in the Riga Region Government of the State Fire-fighting and Rescue Service .
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests; Darba vides riski; Risku novērtēšana; Obligātās veselības pārbaudes