Delinkvento un agrāk nesodīto jauniešu emocionālās empātijas un vērtību prioritāšu atšķirības - Sproģe, Diāna (Latvijas Universitāte, 2013)
Nepilngadīgo noziedzībai kļūstot specifiskākai, pieaug nepieciešamība pēc efektīvāku rehabilitācijas pasākumu ieviešanas, kā arī pēc jauniem pētījumiem šajā sfērā, kas būtu koncentrēti uz empātijas līmeņa un vērtību prioritāšu izpēti. Tika veikts pētījums, kura mērķis bija noteikt nepilngadīgo ieslodzīto un brīvībā esošo jauniešu emocionālās empātijas un vērtību prioritāšu atšķirības. Pētījuma izlasi veidoja 62 vīrieši vecumā no 14-18 gadiem. 32 jaunieši pētījuma veikšanas laikā atradās Cēsu audzināšanas iestādē, kur izcieš sodu par noziedzīgiem nodarījumiem, un 30 brīvībā esošie jaunieši, kuri nekad agrāk nav bijuši sodīti. Pētījumā tika izmantotas Emocionālās empātijas aptauja(Mehrabian & Epstein, 1972) un Švarca vērtību aptauja (Schwartz, 1992). Starp izlases grupām tika konstatēta statistiski nozīmīga atšķirība tādās vērtībās kā universālisms un sasniegumi , tātad brīvībā esošiem jauniešiem šīs vērtības bija daudz nozīmīgākas nekā ieslodzītajiem. Atslēgas vārdi: delinkventi, jaunieši, noziedzība, ieslodzījums, empātija, vērtības.

As juvenile crime becomes more specific, there is an increased need for more effective rehabilitation measures as well as new researches in this particular field, for studying level of emotional empathy and values priorities of juvenile delinquents. There was done a research with the aim to clarify whether there are significant differences in emotional empathy and values priorities between juvenile offenders and those who have never committed a crime before. Sample consisted of 62 males at the age of 14-18. When the research was done, 32 individuals were in Cesis correctional institution where are serving the sentence for offences. Other 30 individuals are representing a group of youth who have never been convinced. For running research there were used The Questionnaire Measure of Emotional Empathy (Mehrabian & Epstein, 1972) and Schwartz Value Survey (Schwartz, 1992). There were statistically significant differences between groups in such values as universalism and achievements, so these values were more important to those who have never committed a crime before. Key words: delinquents, youth, crime, imprisonment, empathy, values.
Differences in emotional empathy and value priorities for delinquent and earlier unsentenced youth.
Keywords: Psiholoģija