Kriminālatbildība par sutenerismu: likums, teorija, prakse - Pohevica, Laura (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbā “Kriminālatbildība par sutenerismu: likums, teorija, prakse” tiek aplūkots sutenerisma un prostitūcijas jēdziens un to vēsturiskais ekskurss. Darba autore piedāvā arī savu sutenerisma skaidrojumu. Darbā tiek noskaidrotas nepieciešamās noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, lai personu varētu saukt pie kriminālatbildības, kā arī tiek aplūkotas iespējamās sutenerisma kopības ar citiem Krimināllikuma pantiem un ārvalstu, proti, Brazīlijas, Amerikas Savienoto Valstu, Dānijas un Vācijas, krimināltiesiskais regulējums salīdzinājumā ar Latviju. Noskaidrojot atbildes uz jautājumiem attiecībā uz sutenerismu, tiek izmantota Latvijas un ārvalstu tiesu prakse, Latvijas un ārvalstu normatīvie akti, tiesību doktrīna un interneta avoti. Bakalaura mērķis ir noskaidrot kritērijus, kas nepieciešami, lai personu varētu saukt pie kriminālatbildības par Krimināllikuma 165.pantā paredzēto noziedzīgo nodarījumu, nošķirt to no citiem noziedzīgiem nodarījumiem un izpētīt šī panta piemērošanu Latvijas tiesu praksē, t.sk. tā iespējamās kopības ar citiem pantiem, kuros tiek aizskartas personas tikumības vai dzimumneaizskaramības intereses, kā arī salīdzināt Latvijas un ārvalstu krimināltiesisko regulējumu. Bakalaura darba gaitā noskaidrotās atziņas apkopotas tēzēs, lai vieglāk varētu uztvert galvenās darba gaitā atklātās problēmas un to risinājumus.

The bachelor’s thesis “Criminal liability for pimping: law, theory, practice” examines the definitions of pimping and prostitution and their historical excursus. Author of the bachelor’s thesis also suggests her own explanation of pimping. The bachelor’s thesis identifies the necessary elements of a criminal offence so that a person can be held criminally liable and also the possible commonalities of pimping with other articles of Criminal code. It also examines foreign: Brazilian, American, Danish and German criminal law regulation compared to Latvian regulation. When clarifying answers to questions regarding pimping, Latvian and foreign case law, Latvian and foreign regulatory acts, legal doctorine and internet sources are used. The aim of bachelor’s thesis is to find out the criteria for a person to be prosecuted for the criminal offence that is provided in article 165 of the Criminal code, distinguish it from other criminal offences and study the application of this article in Latvian judicial practice, incl. its possible commonalities with other articles in which the interests of a person’s morality or gender integrity are violated, and also compare Latvian and foreign criminal law regulations. The findings clarified during the work are summarized in thesis, so that it is easier to percieve the main problems discovered in the work and their solutions.
Criminal liability for pimping: law, theory, practice
Keywords: Juridiskā zinātne; Sutenerisms; Prostitūcija; Nolūks iedzīvoties; Iesaistīšana prostitūcijā; Seksuāli pakalpojumi