Hipotekāro kreditoru interešu nodrošināšana maksātnespējas procesā. - Ritums, Jānis (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā tiek analizēts Latvijas tiesiskais regulējums ar hipotēku nodrošināta kreditora prasījumam maksātnespējas procesā, piespiedu izpildē esošā izpildu lietā un mantojuma lietā. Hipotekārā kreditora prasījuma tiesības tiek zaudētas, nepiesakot kreditora prasījumu maksātnespējas procesā sešu mēnešu laikā un nepastāv kreditoru informēšanas pienākums. Ņemot vērā zemu Latvijas maksātnespējas procesu efektivitātes vērtējumu, pētīta Latvijas tiesiskā regulējuma atbilstība starptautisku organizāciju rekomendācijām un ES dalībvalstu tiesiskajam regulējumam. Izstrādāti ieteikumi nozares pilnveidošanai, vienotai tiesību sistēmai Latvijā, saskaņā ar starptautisku organizāciju ieteikumiem, kas palielinātu maksātnespējas procesu efektivitāti un kreditoru tiesību līdzsvaru ar citām ES dalībvalstīm.

This work covers Latvian regulatory framework for secured mortgage creditor rights during insolvency proceedings, enforcement of execution file rulings and inheritance. Under current regulation mortgage creditors may lose their rights to recovery during insolvency proceedings if they do not make a statement of claim during six months, and there is no obligation of notification for these creditors. Taking into account the low effectiveness of insolvency proceedings in Latvia, this work reviews the conformity of Latvian regulatory framework to recommendations of international organizations and regulations of other EU countries. This work proposes recommendations for improving regulations in this domain according to recommendations of international organizations, which would improve efficiency of insolvency proceedings and align creditor rights to other EU member states.
Mortgage render interest protection during insolvency proceedings.
Keywords: Juridiskā zinātne; maksātnespēja; kreditors; hipotēka; noilgums; piedziņa