Āfrikas cūku mēra vīrusa vakcīnas kandidātu izstrāde, izmantojot ssRNS bakteriofāgu vīrusveidīgo daļiņu platformu - Černova, Darja (Latvijas Universitāte, 2021)
Āfrikas cūku mēris ir globālā mēroga dzīvnieku industrijas problēma, pret kuru nav izstrādāta efektīva vakcīna. Maģistra darbs ir veltīts Āfrikas cūku mēra vīrusa (ĀCMV) vakcīnas kandidātu izstrādei, izmantojot drošu un efektīvu vīrusveidīgo daļiņu (VLP) platformu. Darba ietvaros ssRNS bakteriofāga AP205 apvalka proteīna monomērs un dimērs tika ģenētiski modificēts, ieviešot to N- un/vai C- galā izvēlēto ĀCMV antigēnu sekvences. Konstruktu ekspresijas rezultātā iegūtie proteīni tika attīrīti un raksturoti, pārbaudot VLP izveidošanos elektronu mikroskopā. Perspektīvākie ĀCMV vakcīnas kandidāti bija AP205 VLP ar ĀCMV p12 antigēnu. Darbā tika uzproducēti arī ĀCMV strukturālie proteīni VLP ķīmiskajai konjugācijai. Maģistra darbs izstrādāts Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā Dr. biol. Kaspara Tāra vadībā, darba konsultante MSc. biol. Ilva Liekniņa.

African swine fever is a global problem in animal industry. Currently, there is no effective vaccine available. The master thesis is dedicated to develop African swine fever virus (ASFV) vaccine candidates using safe and effective virus-like particle (VLP) platform. ssRNA bacteriophage AP205 coat protein monomer and dimer were genetically modified by introducing ASFV antigens into the N- and/or C- terminus. The modified coat proteins were produced, purified and characterized. Their ability to self-assemble into VLP was assessed by TEM. AP205 VLP with ASFV p12 antigen were considered as promising vaccine candidates. During the work ASFV proteins were produced for the VLP chemical coupling. The master thesis was conducted at the Latvian Biomedical Research and Study Centre under supervision of Dr. biol. Kaspars Tārs and MSc. biol. Ilva Liekniņa.
Development of African Swine Fever Virus vaccine candidates using ssRNA bacteriophage-derived virus-like particle platform
Keywords: Bioloģija; Āfrikas cūku mēra vīruss; ssRNS bakteriofāgs AP205; vīrusveidīgās daļiņas; ģenētiskā modifikācija