Virtuālās realitātes ietekme uz redzi un pašsajūtu - Livitčuka, Reičela (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 44 lapaspusēm. Tas satur 20 attēlus un 101 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis bija noteikt kā izmainās redzes funkcijas un pašsajūta pēc virtuālās realitātes spēles spēlēšanas. 76 pētījuma dalībnieku uzdevums bija spēlēt virtuālo minigolfu 30 minūtes. Pirms uz pēc šī uzdevuma tika novērtētas redzes funkcijas, izmantojot klīniskos testus. Anketa tika izmantota, lai novērtētu subjektīvus simptomus. Iegūtie rezultāti norādīja, ka statistiski būtiska atšķirība novērojama izvērtējot pozitīvās akomodācijas rezerves. Turklāt, pēc virtuālās realitātes pielietošanas dalībnieki sūdzējās par acu nogurumu un acu saspringumu.

The Master’s thesis is written in Latvian on 44 pages. It contains 20 images and 101 references. The aim was to determine how visual functions and well-being change after playing a virtual reality game. 76 study participants were playing virtual minigolf for 30 minutes. Visual functions were assessed before and after the task. Moreover, subjective symptoms were assessed following the virtual reality task. The results showed a statistically significant difference in the change in positive relative accommodation. In addition, participants complained of eye fatigue and eye strain after using virtual reality.
The Impact of Virtual Reality on Vision and User Comfort
Keywords: Klīniskā optometrija; Virtuālā realitāte; Redzes funkcijas; Pašsajūta; Simptomi