Pateicības praktizēšana kā pateicības izjūtas un psiholoģiskās labklājības veicināšanas metode - Ceipe, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot pateicības dienasgrāmatas efektivitāti, lai uzlabotu pateicības izjūtas un psiholoģiskās labklājības rādītājus. Pētījumā piedalījās 102 respondenti, kas tika sadalīti 3 grupās. Eksperimentālā grupa (n = 35) nedēļas veica ierakstus pateicības dienasgrāmatā, 1. kontrolgrupa (n = 34) veica ikdienas notikumu pierakstus dienasgrāmatā un 2. kontrolgrupai (n = 33) nebija eksperimenta uzdevuma. Eksperimenta sākumā un beigās visiem dalībniekiem bija jāizpilda Pateicības un novērtēšanas aptaujas saīsinātā versija un Psiholoģiskās labklājības aptauja. Pirms un pēc eksperimenta notika pateicības izjūtas un psiholoģiskās labklājības rādītāju mērījumi. Tika secināts, ka pēc pateicības dienasgrāmatas rakstīšanas eksperimentālajai grupai bija augstāki pateicības izjūtas rādītāji kā pirms intervences un tie bija noturīgi vēl mēnesi pēc pētījuma beigām. Psiholoģiskās labklājības veicināšanai pateicības dienasgrāmata bija vāji efektīva.

The aim of the master's thesis was to find out the effectiveness of the gratitude diary to improve the feelings of gratitude and psychological well-being. 102 respondents who were divided into 3 groups took part in the study. The experimental group (n = 35) made weekly entries in a gratitude journal, the control group 1 (n = 34) made daily entries in regular diary and the control group 2 (n = 33) had no experimental task. At the beginning and the end of the experiment and 1 month after, all participants had to complete the Gratitude, Resentment and Appreciation Test Short Form and the Scale of Psychological Well-Being. Before and after the experiment, gratitude and psychological well-being indicators were measured. It was concluded that after writing a gratitude diary, the experimental group had higher gratitude scores than before the intervention and they were persistent for one month after the end of the study. Gratitude journaling was weakly effective for promoting psychological well-being.
Gratitude intervention as a method to promote feelings of gratitude and psychological well-being
Keywords: Psiholoģija; Pateicības dienasgrāmata; Psiholoģiskā intervence; Pateicības izjūta; Psiholoģiskā labklājība