Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plaukts: bibliogrāfiskās tendences un sociālie aspekti - Venskus, Kerīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir “Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tautas grāmatu plaukts: bibliogrāfiskās tendences un sociālie aspekti”. Darba mērķis ir izzināt kolekcijas bibliogrāfiskās tendences un dāvinājumiem pievienoto sociālo kontekstu, veidojot saikni starp bibliogrāfiskiem datiem un sabiedrības vērtībām. Darba teorētisko pamatu veido hermeneitika, kas apraksta tekstu interpretācijas procesu un to kontekstu. Papildus izmantota pamatotā teorija pētījuma dizainam un datu analīzei. Darbā veiktas intervijas ar kolekcijas veidošanās procesā iesaistītajām personām, veikta bibliogrāfisko datu bibliometrija un dāvinājumiem pievienoto vēlējumu kontentanalīze. Empīriskā bāze ietver datus no 2013. līdz 2023. gadam veiktajiem dāvinājumiem. Rezultātos redzamas sabiedrības literārās vērtības un to veidošanos ietekmējošie faktori, kas apliecina, ka starp dāvinātajām grāmatām un vēlējumiem pastāv saikne, veidojot unikālu sabiedrības kultūras spoguli.

The topic of this master’s thesis is “People’s Bookshelf of the National Library of Latvia: bibliographical trends and social aspects”. The aim is to explore the bibliographical trends of the collection, and the social context attached to the donations, making a link between bibliographic data and social values. The theoretical basis of the work is hermeneutics, which describes the process of interpreting texts and their context. In addition, grounded theory is used for the research design and data analysis purposes. This study contains interviews with those involved in the process of the formation of the collection, bibliometrics of bibliographic data and content analysis of the dedications attached to the donations. The empirical base includes data of donations made between years 2013 and 2023. The results show the literary values of society and the factors influencing their formation confirming that there is a link between donated books and added dedications, forming a unique cultural mirror of society.
People’s Bookshelf of the National Library of Latvia: bibliographical trends and social aspects
Keywords: Komunikācijas zinātne; Latvijas Nacionālā bibliotēka; Tautas grāmatu plaukts; kolekcijas izpēte; National Library of Latvia; People's Bookshelf