'Citu' konstrukcija Padomju Jaunatnē 1987-1990 - Herca, Marta (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā, analizējot laikraksta Padomju Jaunatne publikācijas, identificēts ‘citu’ (others) konstrukcijas saturs, fiksētas pētāmā perioda laikā radušās vai veiktās izmaiņas konstrukta saturā. Pētījuma mērķis ir skaidrot satura pārveides cēloņus un satura virzību ietekmējošos faktorus, kā arī precizēt mediju lomu indivīda vai grupas iekļaušanas vai izslēgšanas procesā. Pētījums veikts, izmantojot kritiskās diskursa analīzes vēsturisko metodi. Darbu veido teorētiskā bāze, metodoloģijas apraksts un datu analīzes apkopojums. Teorijā definētie ‘sevis’ un ‘citu’ konstrukti, kā arī identitātes, ienaidnieka un ideoloģijas jēdziena savstarpējās korelācijas apskats ļauj publikācijās gan identificēt atsevišķos konceptus, gan aplūkot tos vēsturiskajā, politiskajā, ekonomiskajā un sociālajā kontekstā. Pētījumā raksturota arī padomju mediju sistēma un tās transformācija 20.gadsimta nogalē. Atslēgvārdi: ‘citi’, ‘mēs – jūs’ diskurss, ‘iekšgrupa’, ‘ārpusgrupa’, kritiskā diskursa analīze, padomju mediju sistēmas transformācija

There has been identified the content of construction of ‘others’ by analyzing publications of Padomju Jaunatne. As well as recognized changes occurred or created with a purpose in the construct during the period. The aim of research is to interpret causes of content changes of ‘others’ and to determine the role of media more clear in terms of including or excluding some individuals or groups. The study has been made by the historical approach of critical discourse analysis. Theoretical background, methodology and summary of data analysis make three parts of the paper. The defined constructs of ‘self’ and ‘others’ as well as the given overview of correlation between ‘identity’, ‘enemy’ and ‘ideology’ make different concept revealing and putting them into historical, political and social context easier. Key words: ‘others’ ‘we-you’ discourse, ‘ingroup’, ‘outgroup’, critical discourse analysis, transformation of soviet media
The Construction of 'Others' in Padomju Jaunatne 1987-1990
Keywords: Komunikācijas zinātne