Neiroendokrīnie audzēji, dzīvildzes korelācija ar morfoloģisko atradi - Viļisova, Sofija (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads: Neiroendokrīnie jaunveidojumi ir heterogēnas malignitātes ar nespecifiskiem simptomiem, to diagnostikas pamatā ir imūnhistoķīmija, vizuālā diagnostika un cirkulējošie biomarķieri. Spēcīgs ļaundabīgo audzēju izplatīšanas biomarķieris ir Ki-67, tā klīniskā lietderība ir atšķirība starp proliferējošām un neproliferējošām šūnām, proliferatīvā aktivitāte tiek raksturota nosakot Ki-67 proliferatīvo indeksu. Ki-67 proliferatīvais indekss ir iekļauts kā prognostiski nozīmīgs atlases parametrs neiroendokrīno audzēju diferenciācijā un malignitātes pakāpju noteikšanā. Mērķis: Noskaidrot neiroendokrīno audzēju pacientu dzīvildzes rādītāju korelāciju ar neiroendokrīno audzēju diferenciāciju un malignitātes pakāpi. Materiāli un metodes: Pētījums ir retrospektīva tipa un iekļāva visus pacientus , kuri bija diagnosticēti ar neiroendokrīnu jaunveidojumu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā, Onkoloģijas klīnikā, Rīgā, no 2014. līdz 2019. gada oktobrim. Pētījuma dati bija iegūti no pacientu slimības vēsturēm. Pētījumā tika analizēti imūnhistoķīmijas apraksti ar mērķi apstiprināt un verificēt neiroendokrīno audzēju malignitātes pakāpi. Dzīvildzes analīzē tika izmantota Kaplana-Meiera metode. Rezultāti: Kopā tika analizēts 41 pacients [vidējais pacientu vecums 61,4 gads (diapazons 26-83 gadi)]. 80% pacienti tika diagnosticēti ar gastroenteropankreatisku neiroendokrīnu neoplazmu. 48,78 % tika diagnosticēti IV slimības stadijā. 88% bija diagnosticēti ar zemas un vidējas malignitātes pakāpes neiroendokrīnu audzēju. Zemas malignitātes pakāpes labi diferencētu neiroendokrīno audzēju vispārējā dzīvildze bija 82%, 3-gadu dzīvildze 80%, vidējas malignitātes pakāpes neiroendokrīno audzēju vispārējā dzīvildze bija 74%, 3-gadu dzīvildze 77,8%. Secinājumi: Neiroendokrīno audzēju diferenciācija un malignitātes pakāpe ir būtisks prognozes faktors. Labi diferencēti neiroendokrīnie audzēji ar zemāku malignitātes pakāpi raksturojas ar labākiem dzīvildzes rādītājiem. Atslēgvārdi: Neiroendokrīnie audzēji, Ki-67 proliferācijas indekss, audzēju diferenciācijas pakāpe, dzīvildze, Kaplana-Meiera metode

Introduction: Neuroendocrine neoplasms are heterogenous malignancies with non-specific symptoms, the basis of diagnosis are histopathology, visual diagnostics and circulating biomarkers. Strong tumor biomarker is Ki-67, its clinical utility is the difference between proliferating and non-proliferating cells, proliferating activity is described by Ki-67 proliferative index. Ki-67 proliferative index is included as prognostically significant factor to classify neuroendocrine tumors by differentiation and into malignancy grades . Objective: The aim of this study is to find out the correlation between neuroendocrine tumor survival rates and neuroendocrine tumor differentiation and malignancy grades. Material and methods: This retrospective study included all patients diagnosed with neuroendocrine neoplasm in Oncology Clinic ,Pauls Stradiņš Clinical University Hospital, Riga, of 2014 till October 2019. The data was recorded from patient medical files. In this study imunohistochemical findings were analysed to confirm or modify neuroendocrine tumor grade. To analyse survival rates Kaplan-Meier method was used. Results: The study included 41 patients[median age 61,4 (range, 26-83)].80% of all patients were diagnosed with gastroenteropancreatic neuroendocrine neoplasm. 48,78 % were diagnosed at stage IV. 88% were diagnosed with low and intermediate grade well differentiated neuroendocrine tumor. Well differentiated low grade neuroendocrine tumor overall survival is 82% and 3-year survival is 80%, intermediate grade neuroendocrine tumor overall survival is 74% and 3-year survival is 77,8 % Conclusions: The differentiation and malignancy grade of neuroendocrine tumor is strong prognostic factor, well differentiated neuroendocrine tumors with lower malignancy grade have better survival rates. Keywords: Neuroendocrine tumors, Ki-67 proliferation index, differentiation grade, Survival , Kaplan-Meier method
Neuroendocrine tumors, the correlation in between survival rates and morphological findings
Keywords: Medicīna; Neiroendokrīnie audzēji; Ki-67 proliferācijas indekss; Audzēju diferenciācijas pakāpe; Dzīvildze; Kaplana-Meiera metode