Acs astigmatisma izmaiņas un akomodācijas traucējumi - Bukša, Ieva Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 35 lapaspusēm. Tas satur 15 attēlus, 1 tabulu, 4 pielikumus un 84 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt izmaiņas objektīvās refrakcijas un keratometrijas datos astigmātisma komponentē akomodācijas traucējumu gadījumā skolēniem vecumā no 7 līdz 15 gadiem. Pētījumā tika analizēti 144 dalībnieku dati. Iepriekš veikti pētījumi, kuros novērojamas izmaiņas astigmātisma asī akomodējot. Pētījuma dalībniekiem – dalībniekiem ar akomodācijas traucējumiem vai aizdomām par tiem un kontroles grupai - tika veikts autorefraktokeratometrijas mērījums un analizēts vai ir novērojamas izmaiņas astigmātisma asī objektīvās refrakcijas un keratometrijas datos akomodācijas traucējumu gadījumos salīdzinot ar kontroles grupu. Nav statistiski nozīmīgas atšķirības astigmātisma veidā starp refrakcijas un keratometrijas datiem dalībniekiem ar akomodācijas traucējumiem un kontroles grupai Mārupes Valsts ģimnāzijā un Rīgas 49.vidusskolā. Tomēr izdevās novērot statistiski nozīmīgu atšķirību astigmātisma asī objektīvās refrakcijas datos dalībniekiem ar akomodācijas traucējumiem un kontroles grupai.

The masters thesis is written in Latvian on 35 pages. It contains 15 figures, 1 table, 4 appendices and 84 references on literature sources. The aim of this study is to evaluate changes in objective refraction and keratometry data in the component of astigmatism in students aged from 7 to 15 years with accomodation disorders. 144 patient data were analysed in this study. Previous studies have shown changes in astigmatism axis while accomodating. Participants were patients with diagnosed accomodartion disorder or it was suspected and control group. Data were collected with autorefractokeratometer and in this study we analysed wheather or not changes in astigmatism axis can be seen in cases of accomodation disorders comparing to control group. There were no statistically significant changes between astigmatism type comparing refractometry and keratometry data in patients with accomodation disorders and control group in Marupes State Gymnasium and Rigas 49 Secondary school. But there was statistically significant difference in astigmatism axis in objective refraction data in patients with accomodation disorders and control group.
The Changes in Eye Astigmatism and Accommodation Disorders
Keywords: Klīniskā optometrija; Radzenes astigmātisms; kopējais astigmātisms; akomodācijas traucējumi; Džeksona krustoto cilindru analīze