Apdzīvojuma izmaiņas Mētrienas pagastā pēc 1990.gada - Otvare, Nelda (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbs „Apdzīvojuma izmaiņas Mētrienas pagastā pēc 1990. gada” ir veltīts Mētrienas pagasta apdzīvojuma un to ietekmējošo faktoru izpētei laika posmā no 1990. līdz 2013. gadam. Bakalaura darbs sastāv no sešām nodaļām, secinājumiem, izmantotās literatūras saraksta un pielikumiem. Pirmajā nodaļā apskatīts apdzīvojuma jēdziens, apdzīvoto vietu klasifikācija. Otrajā nodaļā aplūkots lauku iedzīvotāju sastāvs un apdzīvojums Latvijā. Trešajā nodaļā apskatīti bakalaura darbā izmantotie materiāli un metodes. Ceturtajā nodaļā sniegts Mētrienas pagasta fizioģeogrāfiskais raksturojums, kā arī pagasta vēsturiskais un saimnieciskais apskats. Piektajā nodaļā analizētas iedzīvotāju skaita un sastāva izmaiņas pagastā pēc 1990.gada, kā arī raksturota apdzīvojuma struktūra un notikušās izmaiņas apdzīvojumā. Sestajā nodaļā analizēta bakalaura darba ietvaros veiktās Mētrienas pagasta iedzīvotāju aptaujas rezultāti. Atslēgas vārdi: Mētrienas pagasts, apdzīvojums, iedzīvotāju skaits.

The Batchelor`s work „Changes of Settlement in the Mētriena Parish after year 1990” is dedicated to Mētrienas rural settlement and the factors affecting period from year 1990 to 2013. Thesis consists of six chapters, conclusions, list of references and appendices. The first chapter describes the concept of settlement and settlements classification. The second chapter looks at the composition of the rural settlement and rural population in Latvia. The third chapter focuses on undergraduate work used materials and methods. The fourth section provides Mētrienas Parish physiographical characteristics, as well as rural historic and economic overview. The fifth chapter analyzes the population and settlement structure in the parish, as well analyzes the changes in the population structure and settlement structure after 1990. The sixth chapter analyzes the bachelor's work done within the scope of Mētrienas rural settlement survey. Keywords: Mētrienas Parish, population, settlement
Changes of Settlement in the Mētriena Parish after 1990
Keywords: Ģeogrāfija