Mūžzaļo rododendru vienpumpura spraudeņu ar lapu rizoģenēze no rododendru saknēm izolētu endofītisko sēņu Mortierella sp. un Calcarisporium arbuscula ietekmē - Stirna, Lelde (Latvijas Universitāte, 2016)
Tā kā Latvijā un citviet pasaulē rododendrus plaši izmanto visa veida apstādījumos – gan pilsētu parkos, gan arī piemājas teritorijās, ir svarīgi tos pavairot iespējami īsākā laikā un iegūt kvalitatīvus jaunos augus. Visplašāk tiek izmantotas veģetatīvās pavairošanas metodes, jo šķirnēm ir būtiski saglabāt to ģenētisko materiālu. Ir novērota atsevišķu endofītisko sēņu pozitīvā ietekme uz apsakņošanās procesu, taču trūkst informācijas par endofītisko sēņu ietekmi uz rizoģenēzes procesu, pavairojot augus ar klasiskajām pavairošanas metodēm. Darba mērķis ir noskaidrot, kā no mūžzaļo rododendru šķirnes ‘Babītes Lavanda’ saknēm izolētās endofītiskās sēnes Calcarisporium arbuscula un Mortierella sp. ietekmē šīs šķirnes vienpumpura spraudeņu ar lapu rizoģenēzi un turpmāko attīstību. Šajā pētījumā novēroja endofītiskās sēnes Calcarisporium arbuscula pozitīvo ietekmi uz rododendru šķirnes ‘Babītes Lavanda’ vienpumpura spraudeņu apsakņošanos, kā arī dzīvotspēju ilgtermiņā, savukārt apstrāde ar endofītisko sēni Mortierella sp. veicina ātrāku iniciāļu un aizmetņu veidošanos, tomēr apsakņošanās procentuālais iznākums ir zems. Gan 1 % ISS, gan Mortierella sp. variantiem peroksidāzes aktivitātes līknēs ir novērojams sadalījums indukcijas, iniciācijas un ekspresijas fāzēs, ko apstiprināja anatomiskā izpēte spraudeņu pamatnēs. Eksperimentu veica no 2014. gada novembra līdz 2016. gada janvārim Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes Augu fizioloģijas katedrā.

Rhododendrons are known as decorative plants, which are widely used in all type of gardens – public parks and infield territories, so there is a need to improve methods of their propagation for the shortest possible time to obtain high-quality young plants. The most widely used methods of propagation are the vegetative ones, because they can provide with genetically uniform plant material. Fungal endophytes appear to have stimulating effect in rhizogenesis in plants; however there is lack of information about fungal endophyte effect on adventitious root formation propagating plants by cuttings. The aim of this study was to appraise how fungal endophytes Calcarisporium arbuscula and Mortierella sp. effect formation of adventitious roots and further development in elepidote rhododendron ‘Babītes Lavanda’ leaf-bud cuttings. We found out that fungal endophyte Calcarisporium arbuscula promotes formation of adventitious roots and further development in elepidote rhododendron ‘Babītes Lavanda’ leaf-bud cuttings, meanwhile fungal endophyte Mortierella sp. promotes formation of adventitious roots, but further development of cuttings are poor. Peroxides activity in elepidote rhododendron ‘Babītes Lavanda’ leaf-bud cuttings treated with 1 % IAA and Mortierella sp revealed phases of rooting – induction, initiation and expression, it was confirmed by anatomical investigation. Studies were carried out from November 2014 till January 2016 at the Faculty of Biology, the Department of Plant Physiology, University of Latvia.
Rhizogenesis of elepidote rhododendron leaf-bud cuttings after inoculation with rhododendron root fungal endophytes Mortierella sp. and Calcarisporium arbuscula
Keywords: Bioloģija; endofītiskās sēnes; rododendri; rizoģenēze; vienpumpura spraudeņi ar lapu