Projektu pārskati kā žanrs - Laganovska, Rainelda (Latvijas Universitāte, 2016)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt projektu pārskatu žanru, izmantojot Eiropas Komisijas projektu gala pārskatus. Šis bakalaura darbs atbild uz trīs pētījuma jautājumiem, kuros apskatīts izvēlēto projektu pārskatu žanra komunikatīvais mērķis, projektu pārskatu noteicošā žanra makro-struktūra, kā arī tam raksturīgās lingvistiskās iezīmes. Pētījumā ir iekļauta projektu pārskatu, žanru un žanru analīzes teorijas, retorisko struktūru un darbības vārdu laiku pārskats, kā arī empīriskā analīze. Pētījums piedāvā Eiropas Komisijas projektu pārskatu primāro un sekundāro komunikatīvo mērķi, kā arī sastāda šī žanra tekstu retorisko posmu un soļu modelī, un analizē to raksturojošās lingvistiskās iezīmes, tādējādi atbildot uz izvirzītajiem pētījuma jautājumiem.

The goal of the present research is to investigate the genre of project reports, using the reports of the European Commission. This paper addresses three research questions concerning the communicative aim of the selected corpus, its generic macro-structure, and the rhetorical and linguistic features pertaining to this genre. The paper includes the theoretical analysis of the construction of project reports, genre and genre analysis, rhetorical patterns and verb tenses, as well as the empirical analysis. The research provides the primary and secondary communicative purpose of project reports, outlines the ‘move and step’ model of this genre, and analyses the linguistic peculiarities characteristic for this genre, thus answering the stated research questions.
Project Reports as a Genre
Keywords: Valodniecība; projektu pārskats; Eiropas Komisija; žanra analīze; komunikatīvais mērķis; retorisko posmu un soļu analīze