Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo parlamentu interešu pārstāvniecība. Latvijas gadījums - Teniševs, Kirils (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs „Eiropas Savienības dalībvalstu nacionālo parlamentu interešu pārstāvniecība. Latvijas gadījums” aplūko ES nacionālo parlamentu iespējas ietekmēt ES lēmumu pieņemšanu pēc Lisabonas līguma stāšanos spēkā, piedalīties ES politikas veidošanā un pārstāvēt savas intereses pārnacionālā līmenī. Tas balstās hipotēzē, ka Latvijas Republikas Saeima neizmanto visas iespējas politisko procesu ietekmēšanai ES līmenī, kas darba gaitā ir apgāzta. Darba teorētiska bāze balstās uz ES un ASV interešu grupu darbības un pielietoto metožu un stratēģiju analīzi, savukārt empīriski ir aplūkoti instrumenti, kurus dalībvalstu parlamenti izmanto, lai efektīvi un rezultatīvi pārstāvētu un aizstāvētu nacionālās intereses ES līmenī. Tika analizēts, kā tiek realizēta Saeimas līdzdalība ES jautājumos. Atslēgas vārdi: Eiropas Savienība, interešu pārstāvniecība, nacionālie parlamenti, Lisabonas līgums, Saeima

Master’s thesis “Representation of the interests of the national parliament of the Member States of the European Union. Case of Latvia” describes possibilities of EU parliaments to influence the EU decision-making process, involvement in EU policy-shaping, and representation of its interests in supranational level after introduction of Lisbon Treaty. The hypothesis is that Saeima, the national parliament of the Republic of Latvia, does not use all possibilities to influence processes on EU level. The hypothesis was denied. Theoretical part of the thesis is based on analysis of strategies and methods of EU and US interest groups, while research part is devoted to instruments used by national parliaments for effective representation of national interests on EU level. Analysis of Saeima participation in EU affairs was carried out. Keywords: European Union, interest representation, national parliaments, Lisbon Treaty, Saeima
Representation of the interests of the national parliament of the Member States of the European Union. Case of Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Eiropas Savienība; interešu pārstāvniecība; nacionālie parlamenti; Lisabonas līgums; Saeima