Starptautiskie jūras kravu pārvadājumi,to attīstības tendences, perspektīvas Latvijā un starptautiskajā uzņēmumā SHIPCO Transport - Višņakova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darbā “Starptautiskie jūras kravu pārvadājumi, to attīstības tendences, perspektīvas Latvijā un starptautiskajā uzņēmuma SHIPCO Transport” ir apskatīta jūras kravu pārvadājumu nozare, tās attīstības tendences Latvijā, kā arī analizēta uzņēmuma SHIPCO Transport darbība, pielietojamas metodes un darbības principi jūras kravu pārvadājumu organizēšanā, attīstības un darba racionalizācijas perspektīvas pārskatāma nākotnē. Darba mērķis ir teorētiski apskatīt transporta loģistiku, analizēt starptautisko pārvadājumu attīstību Latvijā un uzņēmumā SHIPCO Transport. Lai sasniegtu šo mērķi ir izvirzīti sekojoši uzdevumi: teorētiski apskatīt loģistikas attīstību un lomu kravu pārvadājumos; izvērtēt jūras transporta izmantošanas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem transporta veidiem; raksturot jūras komerciālo kravu pārvadājumu tirdzniecības un attīstības tendences Latvijā, kā arī uzņēmumā SHIPCO Transport; pāradīt starptautisko organizāciju nozīmi jūras kravu pārvadājumu nozares attīstībā un konkurences veicināšanā; analizēt jūras kravu pārvadājumu attīstību ietekmējošos faktorus un izstrādāt priekšlikumus darbības pilnveidošanai; raksturot jūras komerciālo kravu pārvadājumu tirdzniecības un attīstības tendences Latvijā, kā arī uzņēmumā SHIPCO Transport; izvērtēt jūras transporta izmantošanas priekšrocības salīdzinājumā ar citiem transporta veidiem; pāradīt starptautisko organizāciju nozīmi jūras kravu pārvadājumu nozares attīstībā un konkurences veicināšanā; analizēt jūras kravu pārvadājumu attīstību ietekmējošos faktorus. Šī darba pirmajā daļā tiek sniegts teorētiskais pārskats par loģistikas jēdzienu, būtību un aktualitāti. Tiek apskatīta arī transporta loģistikas nozīme Latvijā un tās attīstības tendences. Darbā otrajā daļa ir vispusīgi analizēta tieši jūras kravu pārvadājumu specifika visos tās galvenajos darbības aspektos. Trešajā daļā ir sniegts uzņēmuma SHIPCO Transport Latvija raksturojums, piedāvātie pakalpojumi un jaunas tendences, kas ietekmē uzņēmuma darbību un attīstību. Noslēgumā izdarīti secinājumi un priekšlikumi. Darbs ir uzrakstīts uz 96 lapām un tajā ir ietverti 38 zīmējumi, 15 tabulas un 6 diagrammas. Pielikumu skaits – astoņi.

The master diploma paper “ International ocean cargo transportation, its developments, perspectives in Latvia and within an international company SHIPCO Transport” presents the analysis of the field of the ocean shipping, its further evolution tendencies and problems in Latvia, as well as the analysis of the international company SHIPCO Transport working strategy, its methods and principles used in the sphere of ocean business, major perspectives and ways of improvement with terms of the nearest future. The purpose of the thesis is to examine theory of transport logistics, to analyze international cargo transportation in Latvia and within an international company SHIPCO Transport. For the fulfillment of the purpose of the diploma several tasks have been defined: theoretically examine the development of logistics and cargo transportation; evaluate ocean transport advantages in comparison to other ways of transportation; characterize trade and evolution tendencies of the ocean cargo transportation in Latvia, as well as in the company SHIPCO Transport; to show the influence of the international organization in the promotion of the development and competition of the ocean cargo transportation; analyze the factors, which influence the development of the ocean cargo transport. The first part of the diploma brings the general idea about the logistics definition, part in the business and actuality. The second part gives the total analysis of the ocean cargo transport specifics in its all main aspects. The general description of the company SHIPCO Transport, provided services and latest tendencies, which influence the development of the company as well as conclusions and proposals for improvement are described in the third part of the writing. The thesis consists 96 pages, 38 pictures, 15 tables and 6 diagrams.. Attachments number – 8.
International ocean cargo transportation, its developments, perspectives in Latvia and within an international company SHIPCO Transport
Keywords: Vadībzinātne