Filosofiskā ticība un Dieva izpratne Imanuela Kanta un Karla Jaspersa filosofiskajā teoloģijā - Pirktiņa, Iveta (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba tēma ir "Filosofiskā ticība un Dieva izpratne Kanta un Jaspersa filosofiskajā teoloģijā". Darbā tiek aktualizēta filosofiskās teoloģijas kā metafizikas pamatproblēma attiecībā uz filosofisku Dieva jēdziena izpratni un tematizēts transcendences jēdziens Kanta un Jaspersa filosofijā. Transcendences noslēpuma tēma ir nesaraujami saistītas ar cilvēka prāta un ticības attiecībām. Darba mērķis ir aptvert filosofisko skatījumu uz Dievu, atklājot, ka tieši Kanta Dieva izpratne, atspēkojot Dieva esamības pierādījumu iespējamību, taču tajā pašā laikā norādot uz Dieva nepieciešamību kā cilvēka moralitātes pamatu, maina filosofiskās Dieva izpratnes vērsumu. Jasperss caur filosofiskās ticības jēdzienu aktualizē eksistences tiecību uz transcendenci.

The theme of master work is “The philosophical faith and comprehension of God in the philosophical theology of Immanuel Kant and Karl Jaspers”. The concept of transcendence in the Kant’s and Jaspers’s philosophical theology is activated in this work. The theme of the secret of transcendence is connected with relationships between human mind and faith. The aim of the work is to realize the philosophical aspect of God, discovering that the Kant`s comprehension of God , confuting the probability of proof of the existence of God and at the same time pointing out on the necessity of God as a human base of morality, changes the ism of the philosophical comprehension of God. Jaspers updates the aspiration of existence to the transcendence trough the concept of philosophical faith.
The Philosophical Faith and Comprehesion of God in the Philosophical Theology of Immanuel Kant and Karl Jaspers
Keywords: Filozofija