Juridiskā persona kā cietušais kriminālprocesā - Gurevičs, Dāvids (Latvijas Universitāte, 2019)
Kriminālprocesā cietušā aizsardzība ir vairāk vērsta uz gadījumiem, kad cietušais ir fiziskā persona. Juridisko personu un tām līdzīgu tiesību subjektu spēja būt cietušajam ir reglamentēta fragmentāri, kas bieži vien atstāj negatīvu ietekmi uz cietušā interesēm kriminālprocesā. Šī darba mērķis ir apskatīt raksturīgākās problēmas, kas saistītas ar juridisko personu piedalīšanos kriminālprocesā cietušā statusā. Darba uzdevums ir noskaidrot tos jautājumus, kas rodas likuma piemērošanā praksē saistībā ar cietušo – juridisko personu dalību kriminālprocesā, kā arī piedāvāt autora redzējumu uz apskatāmo problēmu risinājumiem. Pētījuma gaitā tika izdarīts secinājums, ka pastāv likumu un prakses robi, kas var būtiski samazināt no noziedzīgiem nodarījumiem cietušo juridisko personu aizsardzību kriminālprocesā. Tāpēc tiek izvirzīti vairāki priekšlikumi normatīvu aktu uzlabojumiem, kā arī ierosinājumi jaunas prakses izveidei.

In criminal procedure injured party which is natural person is more protected than a legal person in the same status. The ability of legal persons and similar subjects of law to be an injured party in criminal procedure is regulated fragmentarily; hence, it can negatively impact the interests of injured party in criminal procedure. The purpose of this Thesis is to examine typical problems in regard of participation of legal persons as injured party in criminal procedure. This Thesis’ task is to clarify those issues that appear in practical application of law that related to legal persons which are injured party in criminal procedure, and therefore to propose possible solutions to these issues. It has been concluded, that there are several regulatory and practical gaps, that could sufficiently diminish the protection of legal persons as injured party in criminal procedure. Therefore, the author proposes several improvements of law and suggestions to creation of new practice.
Legal person as injured party in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; cietušais; juridiskā persona; kaitējums; pārstāvis; kompensācija