Jauniešu vērtību materializācija: asins donēšanas piemērs - Artemjeva, Darja (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs ir veltīts jauniešu vērtību izpētei ar asins donēšanas piemēru. Darba teorētiskajā daļā ir izmantotas E.Gidensa, V. Sokolova, R. Ingleharta un citu autoru teorijas, ka arī Latvijā un arī ārpus Latvijas veikto pētījumu rezultāti par jauniešu vērtību sistēmu un līdzdalības procesiem. Pētījuma izstrādē pielietotas padziļināti strukturētas intervijas. Darba pētnieciska problēma ir: kā tas var būt, ka par jauniešu dzīves mērķi ir kļuvušas materiālās vērtības, un nākotnes ideāls ir valsts, kurā cilvēkiem ir daudz naudas un mantas, bet garīgās vērtības ir kļuvušas svešas un grūti izprotamas vērtības. Kā viena no hipotēzēm, kas ir apstiprinājusies bakalaura darba ietvaros, ir: jaunieši norobežojas no apkārtējiem cilvēkiem, kā arī viņiem trūkst savstarpējas uzticēšanas, kas izpaužas tajā, ka izpalīdzība un rūpes par līdzcilvēkiem ir vērstas uz samērā šauru loku, nav vēlēšanas veidot plašākas sociālas saites, līdz ar to jauniešu orientācija uz sabiedrības kopīgo labumu, kas ietver tādu vērtību attīstību kā līdzjūtība un humānisms, ir visai abstrakta, jo realizācija sociālajā dzīvē ir pasīva. Darbs sastāv no trīs daļām. Pirmajā daļā ir darba teorētiskais pamatojums, otrajā daļā - metodoloģijas apraksts un pamatojums. Trešajā daļā veikta jauniešu vērtību analīze. . Darbam ir pievienoti trīs pielikumi. Atslēgas vārdi: jauniešu vērtības, līdzdalība, socializācijas aģenti

The bachelor theses are devoted to the examination of youth values in the case study of blood donating. In the theoretical part of the paper, there have been used theories of A.Giddens, V. Sokolovs, R.Ingelhart and others. There have been used the results of the research carried out in Latvia and in other countries concerning the youth value system and participation processes as well as. As for the research. The research problem of the paper is the following: How is it possible that the material values have become as the priority in lives of young people and their ideal of the future is the state vision where people possess a lot of money and property, but spiritual values have become unfamiliar and hard to understand. Ten advanced, structured interviews have been used for exploring the case study. One of the hypotheses that have been approved in the paper is as follows: youth disassociates itself from the other people, it lacks mutual confidence. As the results, help and care of peers is directed to the in-group, and young people avoid creating wider social bounds. Wherewith youth orientation to the common benefit of society, which includes development of such values as compassion and humanism, is quite abstract, as the realisation in the social life is passive. The paper consists for three parts. The first part is devoted to the theoretical analysis, the second part includes description and substantiation of the methodology. In the third part there have been carried out the analysis of the values of youth. Three attachments have been added to the paper. Key words: Values of Youth, participation, agents of socialization
Materialization of youth values: blood donation example
Keywords: Socioloģija