Ģimenes pozicionējums sieviešu žurnālā "Marta" portretintervijās laika posmā no 2006.gada 5.janvāra līdz 2007.gada 6.janvārim - Mizovska, Inese (Latvijas Universitāte, 2007)
Darba „Ģimenes pozicionējums sieviešu žurnāla „Marta” portretintervijās laika posmā no 2006. gada 5. janvāra līdz 2007. gada 6. janvārim” problēma: lai gan mūsdienu Latvijas ģimenēs saskaņā ar liberālā feminisma pozīciju tiek realizēts egalitārais ģimenes modelis, sievietes vēl aizvien cieš no pārslodzes, savienojot karjeru un mājas pienākumus. Bakalaura darba saturs strukturēts astoņās nodaļās. Pirmajā daļā piecās nodaļās apskatīta darba teorētiskā bāze un pētnieciskās metodes. Otrajā daļā trīs nodaļās, izmantojot mūsdienu feministiskās teorijas analizēts sieviešu nedēļas žurnālā „Marta” portretinterviju saturs. Bakalaura darba gaitā noskaidrots, ka radikālā un liberālā feminisma ideju ienākšana un realizācija iknedēļas sieviešu žurnāla „Marta” portretinterviju varoņu dzīvēs rada jaunu skatījumu uz sievietes lomu ģimenē un sabiedrībā un ir ceļā uz jauna, no dzimtes stereotipiem brīva sievietes tēla realizāciju un kultivāciju Latvijas sieviešu auditorijā. Daudzas sievietes brīvi izmanto radikālā feminisma piedāvāto uzvedības modeli – sievietes – upura pozīciju, kas palīdz sasniegt personiskos mērķus. Mūsdienu sieviete vēl aizvien par savu galveno lomu uzskata mātes lomu. Taču galvenais traucēklis sieviešu karjeras realizēšanai Latvijā ir ekonomiskie apstākļi, kad traucē realizēt radikālā feminisma ideju par sociālās mātes – algotas aukles izmantošanu personīgo mērķu sasniegšanā. Neskatoties uz sieviešu pieaugošo tieksmi pēc karjeras, ģimenes vērtībām nepiemīt izzūdoša tendence, jo arī neprecētas sievietes sieviešu nedēļas žurnāla „Marta” portretintervijās atzīst, ka mātes un sievas loma ir viņu dzīves nākotnes perspektīva.

The thesis of the study „The Positioning of Family in Portrait Interviews in the Women’s Magazine “Marta” from January 5, 2006 to January 6, 2007” is following: although the families in modern Latvia practice the egalitarian family model in accordance with the position of the liberal feminism, women yet always suffer from overload, trying to combine a career and house duties. The present bachelor paper is structured into eight chapters. The first part of the paper that extends over five chapters examines the theoretical basis of the study and gives a description of the applied research methods. The second part of it, namely the last three chapters, is an exposition of the content analysis of portrait interviews in the women’s weekly “Marta” accordingly to modern feministic theories. In the progress of the study a conclusion is drawn that that the advent and apprehension of the ideas of the radical and liberal feminism in the lives of the interviewees in the women’s weekly “Marta” shape a new point of view on woman’s role in a family and the society and pave the road for the recognition and promotion of a new image of women in Latvia that is free of gender stereotypes. Many women freely make the most of the conduct model offered by the radical feminism, namely the victim pose that serves to their own personal benefit and helps to achieve their goals. The modern woman in Latvia still sees motherhood as her main role, but the main hindrance for the realisation of a career in Latvia are the material circumstances that complicate the fruition of the idea of social mothers, hired nurses who enable the woman to fulfil the own objectives, as seen by the radical feminism. Despite the growing career aspirations, the traditional family values are not in decline, as even unmarried women in the portraits of the women’s weekly “Marta” acknowledge that the role of a mother and wife is their life prospect for future.
Positioning of the Family in the Interviews of the Woman's Magazine "Marta" between January 5, 2006 and January 6, 2007
Keywords: Komunikācijas zinātne