Latvijas suvenīri kā identitātes un zīmola veidotāji - Lāce, Zane (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba tēma ir „Latvijas suvenīri kā identitātes un zīmola veidotāji”. Darbs veidots ar mērķi noskaidrot Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret Latvijas suvenīriem un to atbilstību Latvijas identitātei, kā arī uzzinātu, kas pēc iedzīvotāju domām veido Latvijas identitāti, kas tai ir raksturīgs, līdz ar to, kas var palīdzēt veidot Latvijas zīmolu un padarīt to konkurētspējīgāku attiecībās ar citu valstu zīmoliem. Lielākā daļa respondentu atzīst, ka Latvijas suvenīru uzdevums ir ne tikai kalpot par atmiņu no ceļojuma, bet arī raksturot valsts identitāti, kur šie suvenīri iegādāti. Par Latviju raksturojošiem suvenīriem tiek atzīti jau tradicionālie suvenīri – Rīgas Melnais balzāms, „Laimas” saldumi. Darbs teorētiskajā daļā apskatīta teorija par identitāti, izdalot nacionālo identitāti un kultūras identitāti. Ietverta arī nodaļa par zīmolu, tā veidošanos un konkrētāk par valsts zīmolu. Teorija par suvenīriem aplūkota darba teorētiskās daļas trešajā nodaļā. Bakalaura darba empīrisko daļu veido 5 interviju analīze un anketēšanas rezultātu apkopojums.

The theme of the work is “Latvian souvenirs as formers of identity and brand”. The aim of the work is to determine the attitude Latvia`s residents have for Latvian souvenirs and their concordance to the identity of Latvia and also to learn what makes the identity of Latvia according to its residents, what are its characteristics, so to understand what could help to build the brand of Latvia and make it competitive with the brands of other countries. Most respondents admit that the task of Latvian souvenirs is not only to serve as a memory of the trip but also to represent the identity of the country the souvenirs were brought from. Recognized as the souvenirs best representing Latvia were the traditional ones – Riga Black Balsam and sweets of “Laima” chocolate factory. The theoretical part of work is dedicated to the theory of the identity, separating the national identity and the cultural identity. There is also a section included about the brand, its making and more specifically about a brand of a country. The theory of souvenirs is analyzed in the section three of the theoretical part of work. The empirical part of the work is dedicated to the analysis of five interviews and summary of results of the survey.
Latvian souvenirs as formers of identity and brand
Keywords: Komunikācijas zinātne