Stuburi : kādas Latvijas viensētas dzīve - Priedīte, Aija (Rīga : Zinātne, 2012)
Grāmatā iekļautie literārie darbi izseko kādas reālas viensētas “dzīvei” iespējami plašā laika periodā — visā tās mūža garumā, atklājot viensētu kā laiktelpu, ko skāruši dažādi Latvijas vēstures notikumi, aptverot tās likteni ar visām politiskām un ekonomiskām pārmaiņām līdz pat mūsdienām, kas ļauj salīdzināt literatūras fikciju ar to, kas attiecīgajā laikā notika realitātē. Pēc gadījuma metodes pētījumam izvēlēta Stuburu viensēta Madonas novada Aronas (agrāk Kusas) pagastā. Lai gan viensētas jēdziens sevī ietver zināmu izolācijas un individuālisma zīmogu, tā tomēr ir daļa no plašākas vides. Tādēļ Stuburu viensētas dzīves cikls monogrāfijā aplūkots plašākā laiktelpas kontekstā — kā Stuburi izveidojušies no kāda Kusas muižas māju pudura, kas tajos dzīvojis, kā notikusi izpirkšana no muižas, kā šī viensēta pārdzīvojusi abus 20. gadsimta pasaules karus un daudzās politisko sistēmu maiņas un, visbeidzot, kas ar to notiek šodien. Pētījums ir papildināts ar dokumentu kopijām, lai uzskatāmāk atspoguļotu attiecīgo laiku.
Literatūrsocioloģiskā pētījuma "Zaļās zemes dievsunīšu un likteņa līdumnieku laiki" otrā daļa.
Keywords: Viensētas; Lauku iedzīvotāji