Mildronāta, piracetama un D3-72 ietekme uz atmiņas procesiem aktīvās izvairīšanās testā zemas, vidējas un augstas aktivitātes žurkām - Švarcbahs, Reinis (Latvijas Universitāte, 2011)
Aktīvās izvairīšanās eksperiments (CAR) ļauj pētīt jaunu vielu ietekmi uz atmiņas procesiem un mācīšanos. Iepriekšējos pētījumos jaunsintezēts 1,4-dihidropiridīnu klases savienojums – D3-72, piracetams un mildronāts uzrādīja atmiņu uzlabojošus rezultātus pasīvās izvairīšanās testā (PAR). Šajā pētījumā, izmantojot CAR testu uz žurkām, kas sagrupētas dažādās izpētes aktivitātes grupās (zema, vidēja, augsta), noteicu, vai minētajām vielām ir ietekme uz nosacījumu un beznosacījuma atbilžu veidošanos. Iegūtie rezultāti norāda, ka neviena no attiecīgajām vielām CAR testā neuzrāda atmiņu uzlabojošus rezultātus, arī žurku izpētes aktivitātes atšķirības nekorelē ar CAR rezultātiem. Šajā eksperimentā vielas nespēja uzlabot atmiņu visdrīzākais tādēļ, ka tika izmantotas jaunas, pieaugušas žurkas. Turpmāk vajadzētu izmantot vecus vai amnēzijas-modeļ dzīvniekus.

Active avoidance response (CAR) experiment allows to investigate the influence of different compounds on the memory and learning processes. The previously synthesized novel 1,4-dihydropyridine compound – D3-72, piracetam and mildronate have shown memory-enhancing effects in passive avoidance response (PAR) test. The present study investigated the mentioned compounds in CAR test in rats by assessment of the conditioned and unconditioned responses. The rats were divided into different exploratory activity groups (low, medium, high). The obtained data showed that no one of previously mentioned compounds have memory-enhancing properties in CAR experiment; moreover rat exploratory activity does not correlate with CAR results. In the present study, the drugs failed to improve memory, probably because they were tested on healthy adult rats. The following studies should be carried out on old or amnesia-modelled animals.
Influence of mildronate, piracetam and D3-72 on the memory processes in active avoidance response experiment on low, medium and high exploratory behaviour rats
Keywords: Farmācija