Likumiskās mantošanas problēmjautājumi - Švāne, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Likumiskās mantošanas tiesiskais regulējums, kas tika pārņemts no romiešu mantošanas tiesību sistēmas, Latvijā tiek regulēts ar Civillikumu, Notariāta likumu, kā arī Ministru kabineta noteikumiem. Taču neskatoties uz pastāvīgo normatīvo aktu papildināšanu un grozīšanu, mantojuma tiesībās ir palikuši likuma robi, kas tiek novērsti ar interpretācijas metodēm. Maģistra darbā ir salīdzināts Latvijas mantošanas tiesību regulējums ar ārvalstu mantošanas tiesību institūtiem, un aplūkotas tiesību sistēmas kopīgas un atšķirīgas mantošanas iezīmes, piemēram, likumiskās mantošanas loka subjektu kārtu un šķiru dalījums vai mantojuma dalīšanas aspekti starp līdzmantiniekiem un ar to saistīto pieauguma tiesības problemātiku. Maģistra darba mērķis ir vērst uzmanību uz Civillikuma normu nepilnībām, kas skaidri manāmas tiesu praksē, un noteikt nepieciešamo regulējumu, kas novērstu normu nekonsekvenci. Maģistra darbā tiek pētītas neskaidrības attiecībā uz apzināto problēmusitāciju, kas skar mirušā mantisko attiecību kopības pāreju likumiskajiem mantiniekiem, tai skaitā pārdzīvojušā laulātā mantas daļas izdalīšanu laulāto kopmantā. Tāpat tiek vērsta uzmanība adoptētā un adoptētāja savstarpējām mantiskajām un personiskajām attiecībām, kas vienlīdz izriet gan no mantošanas un ģimenes tiesību regulējošām normām. Maģistra darba izstrādes procesā izmantoti Latvijas un ārvalsts mantojuma tiesību tiesiskā regulējuma reglamentējošie tiesību akti un normatīvo aktu komentāri, Latvijas tiesu prakse. Maģistra darbā tiks apkopota un sniegta padziļināta problēmusituāciju analīze likumiskās mantošanas tiesiskajā regulējumā, izmantojot aprakstošo, salīdzinošo, vēsturisko, analītisko, gramatisko, sistēmisko un citas pētniecības metodes. Likumiskās mantošanas problēmjautājumu apjoma dēļ, maģistra darbā netiks apskatīti tādi institūti kā pārstāvības tiesību, transmisijas, legātu īpatnības, kas jau sevi pietiekoši ir izsmēlis juridiskajā literatūrā un tiesību zinātnieku debatēs.

Legal regulation of right of inheritance that was taken over from Roman system of Law of inheritance is regulated by statutory acts in Latvia, presented by Civil Law, Notary Law, and regulations of the Cabinet. But, in spite of permanent additions and changes of statutory acts, there are still some gaps left in the right of inheritance, which normally are eliminated by means of interpretation in legal practice. In the Master's Thesis, there are compared regulations of rights of inheritance in Latvia with institutes of legal inheritance of foreign countries, and are analyzed common and different features of rights of inheritance, for example, graduation of persons who have a legal right of inheritance, or aspects of division of inheritance between coheirs and connected with them range of problems of accretion. The aim of the Master's Thesis is to draw attention to the imperfection of rules of the Civil Law which is particularly well noticeable in legal practice, and to define the necessary regulations which would remove discrepancy of rules. In the Master's Thesis are studied ambiguities in respect of the problem given, that linked to the transition of the inheritance of the deceased to the heirs at law, including division of jointly acquired property with a living spouse. Attention is also paid to property and related personal non-property relations among adoptees and adoptive parents, which is equally a consequence of the legal rules of inheritance and family. In the Master’s Thesis there are used the ratified legal acts and comments to the legal acts of Latvian Republic and foreign countries, as well as examples from legal practice of Latvian Republic. In the Master’s Thesis there are compiled and carefully analyzed the problems of legal regulation of rights of inheritance, by means of descriptive, comparative, historical, analytical, grammatical, systematic and other methods of investigations. Due to the large volume of disputes over inheritance law in the Master’s Thesis there are not considered institutions such as the representation of rights, transmission, legates, which is being well represented in the legal literature and law scholars debates.
Problems of Legal Inheritance Law
Keywords: Tiesības