ASV ietekme uz Centrālāzijas reģionālās drošības kompleksu pēc 2001. gada - Puriņa, Eva (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā tika apskatīta ASV ietekme uz Afganistānas pievienošanos Centrālāzijas reģionālās drošības kompleksam pēc 2001. gada. Kā pētniecības jautājumi tika izvirzīts atklāt ASV iesaistes un veikto darbību, Afganistānas karā, ietekmi uz Afganistānas pievienošanos Centrālāzijas reģionālās drošības kompleksam, kā arī atklāt kā veidojies Centrālāzijas drošības komplekss kopš 1991. gada. Darbs sastāv no teorētiskās literatūras par drošības kompleksu teoriju, drošības un reģiona koncepta skaidrojumiem, drošībiskošanu, drošības sektoriem un metodoloģiju, kurā aprakstīta kvalitatīvās pētniecības gadījuma iekšējās analīzes stratēģija. Pētījuma rezultāti liecina, ka Afganistāna pēc 2001. gada ir kļuvusi par daļu no Centrālāzijas reģionālā drošības kompleksa, ko tieši ir veicinājusi ASV.

Master’s thesis discusses US influence on Afghanistan’s accession to the Central Asian security complex after 2001. As research questions were raised to reveal US involvement and action taken in the Afghan war and the impact of these actions on Afghanistan's accession to the Central Asian security complex, as well as to detect how the Central Asian security complex was formating since 1991. The paper consists of theoretical material on the theory of security complex, discussion of concepts of region and security, securitization, security sectors and methodology, which describes qualitative research within-case analysis strategy. Research results show that US has contributed in Afghanistan becoming a part of the Central Asian regional security complex after 2001.
U.S. Influence on Central Asian Regional Security Complex after 2001
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); drošības komplekss; ASV; Afganistāna; drošībiskošana; reģions