Pildītas gumijas mīkstināšanās pie cikliskas slogošanas - Kaziņa, Elīna (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek pētīta pildītas stirola-butadiēna gumijas mīkstīnašanās parādība vienass slogošanas eksperimentos. Enerģijas izkliedes mehānismi materiālā noteikti pēc histerēzes zudumu izmaiņām laikā. Novērtēta mīkstināšanās parādība un noteiktas histerēzes zudumu un paliekošas deformācijas atkarības no daļiņu satura un slogošanas ciklu skaita. Pielietojot mikromehāniskos modeļus izanalizēta histerēzes zudumu kinētika un noteikti enerģijas disipācijas mehānismi materiāla struktūras mikrolīmenī.

Filled rubber softening phenomenon is investigated under uniaxial loading conditions. Hysteresis losses kinetics allows determining energy dissipation mechanisms in rubber material. Softening phenomenon, effect of filler content and number of cycles on hysteresis losses and residual strain are evaluated. Using micromechanical models, kinetics of hysteresis losses were analyzed and mechanisms responsible for energy dissipation in material microstructure were explained.
Softening of filled rubber under cyclic loading
Keywords: Fizika