Ģēnija tēla konstrukcija 21. gs. filmās - Lemberga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2016)
Izvēlētā bakalaura darba tēma ir "Ģēnija tēla konstrukcija 21.gs. filmās".Pētījuma mērķis ir noskaidrot ģēnija tēla konstrukcijas komponentu tendences filmās, kas tapušas 21.gs., kā arī skaidrot iespējamos pievienošanas iemeslus, atbilstību. Teorijas daļā veikta 20.gs. tendenču izpēte, skaidrota ģēnija kā sociālas konstrukcijas specifika un apskatīta teorija par kino reālismu un priekšstatu kultivēšanu filmās. Metodoloģijas daļa sastāv no kvalitatīvās kontentanalīzes un semiotiskā analīzes izvēles pamatojuma. Pētījuma gaidā secināts, ka ģēnija tēla konstrukcijas tendences pārklājās ar iepriekšējā gadsimta tendencēm, piedāvājot arī jaunas vai nomainot tās. Visvairāk tēlam piedēvētas kognitīvo zinātņu darbības sfēras un iepriekšējos pētījumos iegūtie negatīvie un pozitīvie komponenti.

Main purpose of the bachelor thesis "The construction of a genius image in 21st century films" is to investigate the attributed qualities and tendencies that characterize the construction of a genius image in 21st century films. Theoretical part clarifies the specifics of the concept of genius, continues with 20th century films tendencies, clarifies the realism concept and cultivation of notions in films. The research design consists of qualitative content and semiotic analysis. Results show that construction tendencies of a genius image in 21st century movies are connected to previous century with a few additional new ones provided. Geniuses in the movies were mostly representatives from cognitive sciences field incarnating positive and negative components from previous research.
The construction of a genius image in 21st century films
Keywords: Komunikācijas zinātne; kino; tēla konstrukcija; ģēnijs; kontentanalīze; 21. gs.