Baltijas kultūras vērtību problēma vācbaltiešu izceļošanas kontekstā - Pārpuce, Rasa (Latvijas Universitāte, 2010)
Anotācija Promocijas darbā „Baltijas kultūras vērtību problēma vācbaltiešu izceļošanas kontekstā” pētīta nacionālsociālistiskās Vācijas organizētās vācbaltiešu pārvietošanas akcijas ietekme uz Baltijas kustamiem kultūras pieminekļiem. Darbā analizēta valsts nozīmes kultūras vērtību (arhīvu, bibliotēku un muzejisku materiālu) sadale Otrā pasaules kara laikā Latvijā un Igaunijā. Darbā dots ieskats 20. gs. 20. un 30. gadu problēmās, saistītās ar pieminekļu aizsardzību šajās Baltijas valstīs. Uzmanība pievērstas valstu politikai (īpaši Latvijas) attieksmē pret vācbaltiešu radītajām un uzkrātajām kultūras vērtībām. Tāpat pētījums apskata no Baltijas izvesto kolekciju pārvaldi Otrā pasaules kara laikā Polijas teritorijā, uz kurieni bija pārvietoti vācbaltieši. Atslēgas vārdi: Baltija, kultūras vērtības; vācbaltiešu izceļošana; Otrais pasaules karš.

Abstract Doctoral thesis „Problem of Baltic Cultural Valuables in the Context of the Resettlement of Baltic Germans” provides the research on the influence of Baltic Germans’ displacement organized by National Socialist Germany on the cultural valuables of Baltic. The study analyses the distribution of cultural valuables with a value of statehood heritage (archives, libraries, artworks etc.) in Latvia and Estonia during the World War II. The problems of the protection of cultural heritage in the Baltic States during the 1920s-1930s are also reviewed. The research focuses on the policies of states (particularly of Republic of Latvia) as regards to cultural valuables which were created and collected by Baltic Germans, as well as on the administration of the Baltic collections that were taken out to the territory of Poland during the World War II where Baltic Germans had been displaced. Key-words: Baltic, Cultural Valuables, Resettlement of Baltic Germans, the World War II.
Problem of Baltic Cultural Valuables in the Context of the Resettlement of Baltic Germans
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; Vēsture, filozofija