Pacientu viedoklis par pārtikas alerģijām - Kudrjašova, Regīna Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir ‘’Pacientu viedoklis par alerģijām’’. Tā kā alerģijas ir kļuvušas par vienu no biežāk sastopamajām hroniskajām saslimšanām gan pasaulē, gan Latvijā, pieaug arī nepieciešamība pēc sabiedrības informētības, savlaicīgas diagnostikas un atbilstošas ārstēšanas. Tomēr bieži vien pacientiem nav pietiekama izpratne par alerģiju veidiem un to simptomiem, kas var ietekmēt ārstēšanas efektivitāti. Darbā pētīts pacientu viedoklis un pieredze saistībā ar alerģijām, to ietekmi uz ikdienas dzīvi un veselības aprūpes pieejamību. Mērķis – izpētīt pacientu viedokli un pieredzi saistībā ar alerģijām, analizējot to ietekmi uz pacientu ikdienas dzīvi un veselības aprūpes pieejamību, lai vienlaikus identificētu potenciālās/esošās problēmas saistībā ar pacientu aprūpi, kuriem ir alerģija. Hipotēze – lielākā daļa pacientu saskaras ar alerģijām, taču viņu zināšanas par to cēloņiem un ārstēšanas iespējām ir nepilnīgas. Izmantota kvantitatīva pētniecības metode – anketēšana dienas stacionārā, kur pacienti ar alerģijām saņem sev nepieciešamo terapiju.

The title is “Patient opinion about allergies’’. As allergies have become one of the most common chronic conditions both globally and in Latvia, there is a growing need for public awareness, timely diagnosis and appropriate treatment. However, patients often lack sufficient understanding of the types of allergies and their symptoms, which can affect the effectiveness of treatment. This thesis explores patient’s opinions and experiences related to allergies, their impact on daily life, and access to healthcare. Objective: To examine patient’s opinions and experiences related to allergies by analyzing their impact on daily life and access to healthcare, with the aim of identifying potential or existing issues in the care of patients with allergies. Hypothesis: Most patients experience allergies, but their knowledge about the issues in the care of patients with allergies. A quantitative research method was used – a questionnaire survey conducted in a day hospital where patients receive necessary allergy therapy.
Patient opinion about allergie
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; alerģija; alergēni; pacientu; viedoklis; veselības