Bioloģiski aktīvo vielu noteikšana kliņģerīšu ekstraktos ar gāzes hromatogrāfijas – masspektrometrijas metodi - Liepa, Olga (Latvijas Universitāte, 2013)
Darbā iekļauts literatūras apskats par augos sastopamajām nozīmīgākajām un bioloģiski aktīvajām vielām un par bioloģiski aktīvām vielām, kas sastopamas kliņģerīšu ekstraktos. No Latvijā audzētām kliņģerītēm pagatavoti ekstrakti un ar gāzг hromatogrāfu uzņemtas šo ekstraktu, kā arī aptiekā nopērkamās kliņģerīšu tinktūras hromatogrammas. Hromatogrammas joslu atšifrēšanai izmantots gāzes hromatogrāfam pievienots masspektrometrs un rezultāti ir salīdzināti savā starpā un ar literatūrā minētajiem datiem. -

The theoretical part of this thesis contains a literature review of main notable and biological active compounds that can be found in marigold extracts and in plants overall. Gas chromatography - mass spectrometry method was used for determination of compounds in extracts from marigold grown in Latvia and the marigold tincture bought in pharmacy. The results were compared with each other and with published data. -
Determination of biological active compounds in marigold extracts by gas chromatographic - masspectrometric method
Keywords: Ķīmija