Militāro kamuflāžu pielietošanas efektivitāte dažādos Latvijas gadalaikos - Agarelova, Zane (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 48 lappusēm, satur 21 attēlu, 7 tabulas un 57 literatūras avotus. Darba mērķis ir novērtēt Latvijā pielietoto militāro kamuflāžu efektivitāti dažādās dabiskajās vidēs atšķirīgos gadalaikos. Izmantojot acu kustību iekārtu, tika pierakstītas 15 dalībnieku skata virziena izmaiņas, kamēr tika aplūkoti pavasarī, vasarā, rudenī uzņemti dabiskās vides attēli, kuros iekļauts kāds no četriem kamuflāžas elementiem trīs dažādos attālumos no novērotāja. Dalībnieku uzdevums bija pēc iespējas ātrāk ieraudzīt kamuflāžas elementu. Rezultāti demonstrē, ka kamuflāžai attālinoties tālāk no novērotāja, tās maskēšanās spējas palielinās. Vizuālās meklēšanas rezultāti spēj noteikt, kurā gadalaikā ir novērojama labāka kamuflāžas maskēšanās. Latvijā izmantojamās kamuflāžas nav vienlīdz efektīvi izmantojamas visos gadalaikos.

The Master’s thesis is written in Latvian on 48 pages, it contains 21 pictures, 7 tables, and 57 references. The aim is to assess the effectiveness of military camouflage used in Latvia in various natural environments and in different seasons of the year. Using an eye tracking device, gaze position changes were registered in 15 participants while they looked on pictures of natural environment taken during spring, summer, and autumn and, containing one of the four camouflage elements that were placed at three different distances from the observer. The task was to find the camouflage element as soon as possible. The results show that the masking abilities of the camouflage increase with increasing distance from the observer. The results of visual search indicate a season when a particular type of camouflage is the most effective. The types of camouflage used in Latvia are not equally effective in all seasons.
Efficiency of Military Camouflages in Different Seasons of Latvia
Keywords: Fizika; kamuflāža; reakcijas laiks; vizuālā meklēšana; sakādes