Nodokļu izkrāpšanas un nenomaksas novēršanas problemātiskie aspekti. - Krūmiņš, Māris (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā „Pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas un nenomaksāšanas novēršanas problemātiskie aspekti”, autors noskaidro izkrāpšanas un nenomaksāšanas jēdzienus nodokļu iekasēšanas jomā, aplūko šādu darbību veidus un pazīmes, analizē ar šādu darbību novēršanu saistītās problēmas un pēta citu valstu pieredzi cīņā ar šādām nelikumīgām darbībām. Darbs sastāv no trim nodaļām, kas sadalītas deviņās apakšnodaļās. Pirmajā nodaļā ir noskaidrota nodokļa sistēmas un pievienotās vērtības nodokļa būtība, kā arī raksturota nodokļa administrēšana. Otrajā nodaļā ir analizēta pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas un nenomaksāšanas būtība, motīvi un sniegts ieskats nelikumīgo darbību apkarošanā. Trešajā nodaļā ir analizēta pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas un nenomaksāšanas konkrētie veidi. Analizējot Latvijas un ES valstu pieredzi pievienotās vērtības nodokļa izkrāpšanas un nenomaksāšanas izskaušanā, autors izdarījis secinājumus, kas saistīti ar šādu darbību novēršanas risināšanu un piedāvā mainīt pievienotās vērtības nodokļa sistēmu tādējādi, ka gan ES dalībvalstīs iekšzemē, gan darījumos starp ES dalībvalstīm piemērojama vienota likme. Bakalaura darbs sastāv no ievada, trim nodaļām un kopsavilkuma.

In the Bachelor’s Work „Problematic Aspects of Preventing the Fraud and unpaid Value-added Tax” the author clarifies the conceptions of fraud of value added tax and unpaid duties, characterizes the kinds of such kind of activities and main features, analyzes the problems connected with the preventing these activities and explores the experience of other countries in the fight with unlawful delinquencies in the branch of State incomes. The Research work consists of three captures that are subdivided in nine sub- themes. In the first chapter the matter of the tax system and value-added tax is founded out, as well as tax administration is characterized. In the second chapter the matter of the fraud of value –added tax and unpaid duty as well as motives is analyzed, the control of unauthorized activities is presented. In the Third Chapter the kinds of fraud of value-added tax and unpaid duties are analyzed. Analyzing experiences of Latvia State and EU countries in preventing the fraud and unpaid value-added tax the author has made conclusions connected with solutions of preventing these unlawful activities and offers changing the system of value-added tax in a way that could adjust flat-rate in the deals between EU countries and also inside the EU countries. The Bachelor’s Work consists of introduction, three chapters and summary.
Problematic aspects of preventing the fraud and unpaid value-added tax.
Keywords: Juridiskā zinātne