Apmierinātības ar attiecībām saistība ar pašcieņu. - Bērziņa, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda saistība pastāv romantiskās attiecībās iesaistītām sievietēm starp pašcieņu, no attiecībām atkarīgo pašcieņu un apmierinātību ar attiecībām. Kā arī pārbaudīt vai no attiecībām atkarīga pašcieņa kā konstrukts ir līdzīga pašcieņai. Pētījuma izlasi veidoja 50 sievietes vecumā no 20 līdz 30 gadiem, kuras atradās pastāvīgās romantiskās attiecībās vai bija precējušās 1 līdz 3 gadus. No visām respondentēm 7 bija precējušās, 28 bija neprecējušās, bet dzīvoja kopā ar saviem partneriem un 15 bija neprecējušās un dzīvoja atsevišķi no saviem partneriem. Pētījumā tika izmantotas 3 metodes: Rozenberga pašvērtējuma aptauja (“Rosenberg self – esteem scale”, Rosenberg, 1965), ko Latvijā savā promocijas darba ietvaros adaptējusi A. Miltuze (Miltuze, 2003), No attiecībām atkarīgas pašcieņas aptauja (“Relationship – contingent self – esteem scale”, Knee, Patrick, & Neighbors, 2001), kas Latvijā tika adaptēta šī pētījuma ietvaros, Apmierinātības ar attiecībām aptauja („Index of Marital Satisfaction”, Hudson, & Walter, 1982), ko Latvijā sava bakalaura darba ietvaros adaptējusi T. Benke (Benke, 2009). Rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīga saistība starp pašcieņu un no attiecībām atkarīgo pašcieņu un apmierinātību ar attiecībām, bet nepastāv starp no attiecībām atkarīgo pašcieņu un apmierinātību ar attiecībām pastāvīgās romantiskās attiecībās iesaistītām sievietēm. pētījuma gaitā tika pierādīts, ka no attiecībām atkarīga pašcieņa kā konstrukts ir līdzīgs pašcieņai. Pētījumā iegūtie rezultāti apstiprina iepriekš veikto pētījumu rezultātus un tos var izmantot, lai nākotnē veiktu līdzīgus pētījumus. Atslēgas vārdi: pašcieņa, no attiecībām atkarīga pašcieņa, apmierinātība ar attiecībām.

The aim of this study was to found out what kind of connection exist between self – esteem, relationship – contingent self – esteem and relationship satisfaction in romantic relationship attached women. In the research were involved 50 women from 20 to 30 years old, who were in constant romantic relationships or married from 1 to 3 years. From all of respondents 7 were married, 28 were in constant romantic relationships and lived together with their partners and 15 were in constant romantic relationships and lived separately from their partners. In study were used 3 methods: Rosenberg self – esteem scale (“Rosenberg self – esteem scale”, Rosenberg, 1965), adopted in Latvia by A. Miltuze (Miltuze, 2003), Relationship – contingent self – esteem scale (“Relationship – contingent self – esteem scale”, Knee, Patrick, & Neighbors, 2001), adopted in Latvia in this study, Index of marital satisfaction scale („Index of Marital Satisfaction”, Hudson, & Walter, 1982), adopted in Latvia by T. Benke (Benke, 2009). Results shows that there is statisticaly significant connection between self – esteem and relationship satisfaction and relationship – contingent self – esteem, but isn’t between relationship – contingent self – esteem and relationship satisfaction in constant romantic relationships involved women. In the process of study were proven that relationship – contingent self – esteem as a construct is similar to self – esteem. Results in this study aprove results of the previous studies and those can use for making similar studies in the future. Key words: self - esteem, relationship – contingent self - esteem, relationship satisfaction.
Relationship satisfaction association with self - esteem.
Keywords: Psiholoģija