Pacientu ar arteriālo hipertensiju līdzestība medikamentu lietošanā - Evele, Kseņija (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma – “Pacientu ar arteriālo hipertensiju līdzestība medikamentu lietošanā”. Paaugstināts asinsspiediens jeb hipertensija ir viena no biežāk sastopamām civilizācijas slimībām, un to sauc par kluso slepkavu. Hipertensija ir gandrīz 50% Latvijas pieaugušo iedzīvotāju, un tā radītās sirds un asinsvadu slimības ir izplatītākais nāves cēlonis Latvijā - aptuveni 57% no visiem mirušajiem. Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati liecina, ka 2021. gadā hipertensīvās slimības bija nāves iemesls gandrīz diviem tūkstošiem cilvēku Latvijā. Būtisks iemesls un riski hipertensijai ir ne tikai asinsspiediena nekontrolēšana, bet arī medikamentu nelietošana atbilstoši ārstu norādījumiem, kas var novest pie insulta, infarkta un nāves (1,2,3). Pētījuma mērķis ir noskaidrot pacientu ar arteriālo hipertensiju līdzestību medikamentu lietošanā. Pētījuma uzdevumi: izpētīt un analizēt medicīnisko lietratūru un citus informācijas avotus par hipertensiju un pacientu zāļu lietošanas līdzestību; izstrādāt pētījuma aptaujas anketu; veikt aptauju ģimenes ārsta prakse; izpētīt un analizēt iegūtos pētījuma datus; izstrādāt secinājumus un priekšlikumus. Izvirzītā hipotēze - pacienti ar arteriālo hipertensiju līdzestīgi lieto medikamentus pret hipertensiju. Darbs sastāv no ievada, 4 nodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un viena pielikuma. Ievadā ir aprakstīta tēmas aktualitāte. Darba teorētiskās daļas izveidošanai tika apkopoti un analizēti 44 literatūras un informācijas avoti latviešu, krievu un angļu valodā. Darba apjoms ir 53 lappuses, tajā ir 25 attēli un viena tabula. Pirmajā nodaļa apskatīta arteriālā hipertensija un tās iespējamās sekas. Otrajā nodaļā apskatītas hipotensīvo medikamentu grupas un to izvēle. Trešajā nodaļā apskatīta pacientu līdzestība zāļu lietošanās un to ietekmējošie faktori. Praktiskais pētījums tika veikts ar kvantitatīvo metodi, darba instruments - aptaujas anketa. Respondenti bija pacienti ar arteriālo hipertensiju. Kvalifikācijas darbā iegūtie pētījuma rezultāti liecina, ka asinsspiediena medikamentu devu ievēro lielākā daļa respondentu, bet 25% tos nelieto regulāri. Biežākais iemesls medikamentu neregulārai lietošanai ir aizmiršana to lietot vai ja pacienti sevī jūtās labi. Pētījuma metode – bakalaura darbā lietota kvantitatīva pētījuma metode. Pētījuma instruments – aptaujas anketa.

The theme of the bachelor's diploma thesis – "Medication adherence in patients with arterial hypertension". High blood pressure, or hypertension, is one of the most common diseases of civilisation and is known as the silent killer. Hypertension affects almost 50% of Latvia's adult population and cardiovascular disease is the leading cause of death in Latvia, accounting for about 57% of all deaths. Data from the Centre for Disease Prevention and Control show that hypertensive diseases were the cause of death for almost two thousand people in Latvia in 2021. A major cause and risk of hypertension is not only uncontrolled blood pressure, but also failure to take medication as prescribed by doctors, which can lead to stroke, heart attack and death (1,2,3). The purpose of the research is to investigate medication adherence in patients with arterial hypertension. The tasks of the research: to explore and analyse medical literature and other sources of information on hypertension and patients' adherence to medication; to develop a questionnaire for the study; to conduct a survey in a GP practice; to collect and analyse data from the study; develop conclusions and suggestions. Hypothesis raised – patients with arterial hypertension take antihypertensive medication. The thesis consists of an introduction, 4 chapters, conclusions, proposals and one annex. The introduction describes the topicality of the subject. For the theoretical part of the thesis 44 literature and information sources in Latvian, Russian and English were collected and analysed. The theoretical and theoretical work was analysed and analysed. The first chapter deals with arterial hypertension and its possible consequences. The second chapter deals with the groups of hypotensive drugs and their selection. The third chapter deals with patient compliance with medication and the factors influencing it. The practical research was carried out using a quantitative method, the working instrument – a questionnaire. Respondents were patients with arterial hypertension. The results of the qualifying study show that the majority of respondents adhere to their blood pressure medication, while 25% do not take it regularly. The most common reason for irregular use of medication is forgetting to take it or when patients feel well. Research method – quantitative research method used in the bachelor thesis. Research instrument – questionnaire. Keywords: arterial hypertension, adherence, medication adherence, patient compliance
Medication adherence in patients with arterial hypertension
Keywords: Medicīna; Arteriālā hipertensija; Līdzestība; Līdzestība medikamtu lietošanā; Pacientu līdzestība