Saimniecisko aktivitāšu ietekme uz Pļaviņu- Bebrulejas apkārtni - Vērdiņš, Andris (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek pētītas Bebrulejas saimnieciskās darbības izraisītās pārmaiņas tās apkārtnes telpiskajā struktūrā. Pētījumā aplūkoti jautājumi par rūpniecības ietekmi un sekām Latvijas rūpniecības attīstības kopainā un Bebrulejas piemērā, uzsverot teritorijas izmaiņu virzītājspēku definēšanu. Darbā izvērtētas arī Bebrulejas vēsturiskās saiknes izpausmes šodienas ainavā. Darbs sastāv no 3 nodaļām. Pirmajā sniegts teorētisks ieskats, kā saimnieciskā darbība ietekmē apkārtni. Otrā nodaļa veltīta Bebrulejas ciema vēsturei, raksturojot dažādu laika posmu saimniecisko aktivitāšu radītās izmaiņas apkārtnē. Pēdējā nodaļā raksturota Bebrulejas saimnieciskā darbība mūsdienās un perspektīvas nākotnē. Darba apjoms ir 43 lappuses. Pētījumā iekļautas 3 telpiskās struktūras izmaiņu kartes. Atslēgas vārdi: rūpniecības ietekme, telpiskā attīstība, Bebruleja.

The purpose of study was to investigate changes of industrial activities of Bebruleja on environmental structure. The study examined the main factors, which influence industry changes in the context of Latvian industrial development and example of Bebruleja, with an emphasis on defining driving forces of changes. The thesis seeks evaluate manifestations of historical ties in contemporary landscape. The study consists of 3 chapters. The first gives overview about the impact of industrial activities on the spatial structure of environment. The second investigates the history and describes changes in Bebruleja of various periods. The last chapter characterizes Bebrulejas contemporary activities and future trends. The volume of thesis – 43 pages, includes 3 maps of landscape changes. Key words: industrial impact, spatial development, Bebruleja.
The Impact of Industrial Activities on Spatial Structure of Plavinas – Bebrulejas Area
Keywords: Ģeogrāfija