Vīriešu vardarbības pieredzes pieaugušo vecumā, maskulīno normu konformitātes saistība ar motivāciju meklēt psiholoģisko palīdzību - Vītola, Aiga (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vīriešu vardarbības pieredzes pieaugušo vecumā, maskulīno normu konformitātes saistību ar motivāciju meklēt psiholoģisko palīdzību. Pētījuma izlasi veidoja 151 vīrietis vecumā no 19 līdz 64 gadiem, M=36,4 (SD = 8,39). Datu iegūšanai tika izmantoti sekojoši pētījuma instrumentāriji: Maskulīno normu konformitātes aptauja (Mahalik et al, 2003), Palīdzības meklēšanas nodoma aptauja (Hammer & Spiker, 2018), kā arī tika izveidotas divas aptaujas “Vīriešu piedzīvotā vardarbība partnerattiecībās aptauja” (Lapsiņa & Vītola, 2024), “Piedzīvotā vardarbība darba vietā” (Lapsiņa & Vītola, 2024). Iegūtie rezultāti norādīja, ka vīrieši, kuri izmanto tādas neadaptīvas emociju regulēšanas stratēģijas, kā nevēlēšanos runāt par jūtām un nevēlēšanos dalīties ar tām, vairāk atzīmē nodomu meklēt psiholoģisko palīdzību.

The aim of the study was to investigate men's experiences of violence in adulthood, the relationship between conformity to masculine norms and the motivation to seek psychological help. The study sample consisted of 151 men aged 19 to 64 years, M=36.4 (SD = 8.39). The following research instruments were used to obtain data: the Conformity to Masculine Norms Inventory (Mahalik et al, 2003), the Intent to Seek Help Survey (Hammer & Spiker, 2018), and two surveys created for this study – “'Men's Experience of Violence in Intimate Relationships Survey” (Lapsiņa & Vītola, 2024), and “Experience of Violence in the Workplace” (Lapsiņa & Vītola, 2024). The results indicated that men who use maladaptive emotion regulation strategies, such as reluctance to talk about feelings and unwillingness to share them, are more likely to report an intention to seek psychological help.
Experiences of Male Violence in Adulthood and the Relationship between Conformity to Masculine Norms and Motivation to Seek Psychological Help
Keywords: Psiholoģija; maskulīno normu konformitāte; palīdzības meklēšanas nodoms; vīriešu piedzīvotā vardarbība partnerattiecībās; piedzīvotā vardarbība darbā