Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmju pilnveidošana rotaļās pirmsskolas izglītības iestādē - Lopesa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2020)
Kvalifikācijas darba autors: Renāte Lopesa Darba nosaukums: “Vidējā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmju pilnveidošana rotaļās pirmsskolas izglītības iestādē” Darba mērķis: teorētiski analizēt un praktiski pētīt vidējā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmes un atbilstošu rotaļu ietekmi uz šo spēju pilnveidi. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās daļas, kurā tiek analizētas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku atziņas par sadarbības prasmju nozīmi un vidējā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmju īpatnības, kā arī teorētiski pamatots, vai un kāpēc rotaļas ir atbilstošs instruments sadarbības prasmju pilnveidošanai vidējā pirmsskolas vecuma bērniem, raksturojot atbilstoši piemeklētās rotaļas, un pētījuma empīriskās daļas. Empīriskajā daļā tika veikts praktiskais pētījums X pirmsskolas izglītības iestādes vidējā pirmsskolas vecuma grupā 17 bērnu sastāvā. Sākotnēji kopā ar diviem dotās grupas pirmsskolas skolotājiem tika veikts bērnu raksturojums un definēto sadarbības prasmju izvērtējums pētījuma sākumā. Pēc tam viena mēneša garumā šajā grupā tika mērķtiecīgi izmantotas atbilstoši piemeklētās spēles un rotaļas, kas vērstas uz dažādu sadarbības prasmju pilnveidošanu pirmsskolas izglītības iestādē. Pētījuma noslēgumā tika veikts atkārtots prasmju izvērtējums, kas ļāva secināt, ka izvirzītā hipotēze tiek apstiprināta, un pirmsskolas izglītības iestādē mērķtiecīgi izmantojot atbilstoši piemeklētas rotaļas, ir iespējams pilnveidot vidējā pirmsskolas vecuma bērnu sadarbības prasmes. Darbs izstrādāts uz 42 lapaspusēm, tajā ievietoti 5 attēli, 3 tabulas, izmantoti 35 literatūras un citi avoti. Atslēgas vārdi: vidējais pirmsskolas vecums; sadarbības prasmes; caurvijas; rotaļas; rotaļnodarbības.

Author of the qualification paper: Renate Lopesa Title of the paper: “Improvement of cooperation skills of middle preschool age children in games in pre-school educational institution” Aim of the research: to theoretically analyze and practically study the cooperation skills of middle preschool age children and the influence of appropriate games on the development of these abilities. Research consists of: introduction, theoretical part which analyzes the findings of pedagogical and psychological scientists on the importance of cooperation skills and the peculiarities of cooperation skills of middle preschool age children, as well as theoretically substantiated whether and why games are an appropriate tool for developing cooperation skills in middle preschool age children, describing the appropriately selected games, and the empirical part of the study. In the empirical part, a practical study was performed in the middle preschool age group of X pre-school educational institution with 17 children. Initially, characteristics of the children were defined and assessment of the particular cooperation skills at the beginning of the study was performed together with the two pre-school teachers of the group. After that, various appropriately selected games, aimed at improving different cooperation skills in the preschool educational institution, were purposefully used in everyday life of this group for one month. At the end of the study, a re-assessment of initial skills was performed, which allowed to conclude that the hypothesis is confirmed, and using appropriately selected games in preschool education institutions purposefully can improve the cooperation skills of middle preschool age children. The paper contains 42 pages, 5 figures and 3 tables, 35 literature and other sources. Keywords: middle preschool age children; cooperation skills; games; play.
Improvement of cooperation skills of middle school children in games in a pre-school educational institution
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; vidējais pirmsskolas vecums; sadarbības prasmes; caurvijas; rotaļas; rotaļnodarbības