Kultūras vērtību saistība ar ceļu satiksmes negadījumiem. - Zaščerinska, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2011)
Rezumējums Maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir kultūras vērtību saistība ar satiksmes negadījumiem, kā arī kādas ir Latvijas kultūras vērtības pēc Hofstedes piecu dimensiju modeļa. Pētījuma izlasi veido 34 valstis no Hofstedes datu bāzes. Latvijas datu iegūšanai pētījumā piedalījās 200 respondenti - biznesa studiju studenti no Latvijas augstskolām. Lai noskaidrotu, kādas ir Latvijas kultūras vērtības, tika izmantota Hofstedes Vērtību aptauja VSM 08 (Value Survey Module, VSM 08, Hofstede, Hofstede, Minkov & Vinken, 2008). No Hofstedes datu bāzes tika atlasītas 34 valstis, kurām bija pieejami dati par piecām vērtību dimensijām – varas distance, individuālisms/kolektīvisms, vīrišķība/sievišķība, izvairīšanās no nenoteiktības un ilgtermiņa/īstermiņa orientācija. Papildus tika iegūti dati par satiksmes negadījumiem, letāliem gadījumiem un IKP rādītājiem izmantojot interneta resursus. Apkopojot iegūtos rezultātus un veicot datu salīdzinošo analīzi, var secināt, ka salīdzinot ar citām valstīm, Latvijā nav izteikta varas distance, Latvijā prevelē individuālisms. Kultūras dimensiju rādītāji raksturo Latvijas kultūru kā feminīnu. Latvijā nav izteikta izvairīšanās no nenoteiktības. Latvijā cilvēki vairāk orientēti uz nākotnes ieguvumiem un taupību. Pēc korelāciju analīzes grupu līmenī veikšanas var secināt, ka sabiedrībā, kurā vairāk izteikta maskulinitāte, vairāk notiek satiksmes negadījumi un letāli gadījumi. Jo izteiktāka maskulinitāte un varas distance, jo vairāk notiek satiksmes negadījumi, kā arī ir lielāks letālu gadījumu skaits. Valstīs, kurās ir izteiktāka varas distance, vairāk notiek letāli gadījumi. Valstīs, kurās ir augstāks IKP rādītājs, ir izteiktāks individuālisms. Valstīs ar zemāku IKP rādītāju, ir izteiktāka varas distance un izvairīšanās no nenoteiktības. Atslēgas vārdi: kultūras vērtības, ceļu satiksmes negadījumi

The purpose of current study was to investigate relation between culture values and road traffic accidents as well as ascertain culture values of Latvia using Hofstede five dimension. Participants are 34 countries form Hofstede data base. To collect data for Latvia 200 respondents bussiness students from higher education institutions participated in the study. To investigate culture values of Latvia Value Survey Module VSM 08 was used (Hofstede, Hofstede, Minkov & Vinken, 2008). 34 countries were selected from Hofstede data base with all data for 5 dimensions were available – power distance, individualism, masculinity, uncertainty avoidance and long term orientation. Using internet recouses data for road traffic accidents, letal accidents and GDP were collected. After collecting data and making comperative analysis it can be conclude that Latvija scored low in power distance, Latvija is more individualistic comparing to other countries. Dimension scores describe Latvia as more feminine. There is no high uncertainty avoidance in Latvia. Peple are more oriented towards future rewards and thrift. After correlation analysis it can be inferred that in society with high masculinity more traffic accidents occur as well as fatal accidents. If higher masculinity, more traffic accidents and fatal accidents occur. In high power distance countries more fatal accidents occur. High GDP contries scores higher in individualism. Low GDP countries score higher in power distance and uncertainty avoidance. Key words: culture values, road traffic accidents
Culture values relation to road traffic accidents.
Keywords: Psiholoģija