ETHOPOIIA Līsija runās - Požarnova, Vija (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba Ethopoiia Līsija runās mērķis ir noskaidrot pārliecinātspējīga ethos saturisko piepildījumu grieķu tiesu runas kultūrā. Darba teorētiskais pamats ir antīkie avoti - antīko teorētiķu atziņas par ethos un Līsija kā tiesu runu sacerētāja izvērtējums. Bakalaura darba izstrādē izmantotas 5./4.gs. grieķu runu sacerētāja Līsija tiesu runas. Līsija runās, tāpat kā antīkajā daiļrunā kopumā, ethos pamatuzdevums ir pārliecināt klausītājus. Līsijs savās dažādajās aizstāvības un apsūdzības runās gan runātāja, gan viņa pretinieka ethos parāda divējādi – gan vēstot par konkrētām darbībām, kas atklāj cilvēka būtību, gan parādot rakstura iezīmes. Līsija runas rāda, ka galvenā cilvēka kvalitāte, kas spētu pārliecināt auditoriju antīkajā polē, ir cieņa pret savu dzimteni un ģimeni. Antīkās poles vērtību sistēmas pamatkomponentes ir atklātība, godbijība, pieticība un gudrība. Atslēgvārdi: Antīkā rētorika, Līsijs, runas, pārliecināšanas līdzekļi, ethos.

The aim of the research Ethopoiia in Lysias’ speeches is to clarify consummation in content of persuasive ethos in the culture of Greek lawcourt speeches. The theoretical background of the research are ancient sources – ancient theoreticians’ cognitions about ethos and appraisement of Lysias as an author of lawcourt speeches. The object of the research are lawcourt speeches of 5./4. c. Greek speech writer Lysias. In the speeches of Lysias, as in ancient rhetorics at all, the basic assignment of ethos is to persuade the audience. Lysias in his different prosecution and accusation speeches displays ethos of the speaker and his opponent in two ways – relating about specific actions, that reveal human nature, and displaying the qualities of character. The speeches of Lysias show that the main human quality, which could convice the audience in the ancient polis, is respectful attitude towards family and country. The basic components of the value system in ancient polis are honesty, piety, modesty and wisdom. Keywords: Ancient rhetorics, Lysias, speeches, means of persuasion, character.
ETHOPOIIA in Lysias' Speeches
Keywords: Valodniecība