Darbības vārdu savienojumi ar postpozīcijām veidi rakstos par jaunuzņēmumiem - Kante, Justīne (Latvijas Universitāte, 2019)
Ziņu portāli ir vieni no izplatītākajiem informācijas avotiem, kuri informē par jaunākajām aktualitātēm pasaulē. Attiecīgi, ir ļoti svarīgi apzināt valodas lietojumu un tās atspoguļojumu ziņu rakstos. Tādēļ šī pētījuma mērķis ir pētīt valodas lietojumu rakstos par jaunuzņēmumiem, precīzāk, darbības vārdus ar postpozīcijām un to semantiskās un sintaktiskās īpašības. Lai sasniegtu mērķi, pētījums balstās uz 30 ziņu rakstiem par jaunuzņēmumiem, pēta 220 darbības vārdus ar pospozīcijām un to pielietojumu. Teorētiskā literatūra atklāja ka darbības vārdi ar postpozīcijām ir komplicēti to pārnesto nozīmju un gramatisko īpašību dēļ. Pētījuma rezultāti atspoguļo visbiežāk izmantotos darbības vārdus ar pospozīcijām un tie ir vārdi ar pārejošu pārnesto nozīmi.

News portals are among the main information sources for where to look for newest actualities world-wide. Accordingly, it is essential to acknowledge the use of the English language in news articles. Therefore, the research aims to investigate the language use in articles on startups, particularly, phrasal verbs and their semantic and syntactic features. To achieve the determined aim, research looks at 30 news articles on start-ups, where 220 phrasal verbs are encountered and analysed. The review of theoretical literature shows that phrasal verbs can be analysed in terms of idiomaticity, polysemy, synonymy, transitiveness and separability. The results demonstrate that transitive idiomatic is the most frequently used type of phrasal verbs.
Types of Phrasal Verbs in Articles on Start-ups
Keywords: Valodniecība; phrasal verbs; news articles; transitive; intransitive; literal meaning