Non bis in idem princips kriminālprocesā: principa piemērošana lietās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas - Pļešanova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2013)
Izvairīšanās no nodokļu nomaksas ir likuma pārkāpums, kas izpaužas valsts budžetā maksājamā nodokļa apmēra samazināšanā, ko nodokļa maksātājs paveic, izmantojot pretlikumīgas metodes. Sakarā ar to, ka atbildību par minētām darbībām paredz vairāki normatīvie akti, aktuāls ir jautājums par to savstarpējās piemērošanas pieļaujamību, nepakļaujot apdraudējumam non bis in idem principu. Darba mērķis ir izpētīt non bis in idem principa normatīvo regulējumu, un noteikt, kad ir iespējama soda naudas uzlikšana nodokļu maksātājam, ko Valsts ieņēmumu dienests aprēķina nodokļu revīzijas laikā, un vienlaicīga personas saukšana pie kriminālatbildības. Darbā ir arī apskatīts kriminālprocesa principu institūts un noteikta to loma kriminālprocesā. Īpaša uzmanība veltīta Kriminālprocesa likuma 25.panta grozījumu analīzei, kas stājās spēkā 2013.gada 1.aprīlī.

The tax evasion is the offence, that is expressed in the decrease of the amount ofthe tax payment for the state budget, for the taxpayers using illegal means. Due to the fact, that liability for the mentioned above actions is assumed by many normative acts, topical is the question of the permissibility of the mutual readjustment, not endangering non bis in idem principle. The aim of the paper is to study the adjustable regulation of the non bis in idem principle, as well to define, when is possible an imposition of fines for the taxpayer, what State Revenue Service calculates during tax audit and person`s simultaneous prosecution. The author paid special attention on the amendments to the Criminal Procedure Law paragraph 25, that came into force on the 1st April, 2013.
Non bis in idem principle in criminal proceedings: the principle application for the cases of tax evasion
Keywords: Juridiskā zinātne