Ojāra Vācieša agrīnā dzeja - Vilcāne, Līva (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbā „Ojāra Vācieša agrīnā dzeja” tiek apskatīti dzejnieka pirmo trīs krājumu „Tālu ceļu vējš”, „Ugunīs”, „Krāces apiet nav laika” motīvi un poētikas īpatnības, kas visspilgtāk raksturo dzejnieka agrīno dzeju. Vācieša agrīnajā dzejā īpaši izteikti ir sociālistiskā reālisma kanonam raksturīgie motīvi, kas atspoguļojas kara, padomju patriotisma, tautu draudzības tēmās. Šajos motīvos atklājas dzejnieka lojalitāte PSRS, dzimtenes mīlestība un gatavība doties kārā, lai aizstāvētu savu valsti. Dzejnieka poētikas īpatnības atklājas mīlestībai, dabai, jaunībai un skolai veltītajos dzejoļos. Liriskais varonis Vācieša agrīnajā dzejā ir jauns, progresīvs domātājs un pasaules kārtības atjaunotājs pēc kara, kas nespēj samierināties ar netaisnību un ir gatavs doties cīņā par saviem mērķiem. Liriskā varoņa optimisms izpaužas visās dzīves situācijās, kaut arī bieži vien viņš pasauli redz labāku, nekā tā patiesība ir. Atslēgvārdi: Ojārs Vācietis, sociālistiskais reālisms, motīvs, poētikas īpatnība

: In the Bachelor’s Paper The earliest poetry of Ojārs Vācietis’ there are discussed the most significant poet’s earliest poetry’s motives and features of poetics in his first three reciters „Tālu ceļu vējš” („The wind of the far roads”), „Ugunīs” („In the fires”), „Krāces apiet nav laika” („There is no time to bypass the rapids”. Ojārs Vācietis’ earliest poetry is very rich in motives inherent to socialist realism. Such themes as war, soviet patriotic sentiments, the friendship of the nations are typical to the poet’s earliest poetry. In these motives Ojārs Vācietis reveales his loyalty to USSR, love for his country and willingness to go to war in order to defend his country. The poet’s features of poetics are most visible in the poems dedicated to love, nature, youth and school. The lyrical hero in Ojārs Vācietis’ earliest poetry is a young, progressive thinker and the after war world’s rebuilder, who can not reconcile himself with the overall injustice and who is ready to fight for his aims. The lyrical hero’s optimism expresses in all the situations live brings, although often he sees the world better than it actually is.
The Early Poetry of Ojārs Vācietis
Keywords: Filoloģija