Latviešu zemnieku koloniju izveidošanās Krievijas impērijas Eiropas daļā (19. gs. 40. gadi–1914. gads) - Ķikuts, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Anotācija Promocijas darbā “Latviešu zemnieku koloniju izveidošanās Krievijas impērijas Eiropas daļā (19. gs. 40. gadi–1914. gads)” analizēta latviešu zemnieku izceļošana no Vidzemes un Kurzemes guberņām uz citām Krievijas impērijas teritorijām ar mērķi dibināt zemnieku saimniecību grupas (kolonijas) ārpus latviešu apdzīvotās pamatteritorijas. Balstoties uz nepublicētajiem avotiem un pētījuma gaitā izveidotām kvantitatīvo datu bāzēm, analizēta zemnieku migrācijas dinamika, galamērķi un to reģionālās īpatnības, izceļošanu ārpus guberņas aplūkojot kontekstā ar citiem migrācijas veidiem. Padziļināti analizēti pārceļošanas tiesiskie priekšnoteikumi, pārceļotāju sociālā struktūra, izceļošanas cēloņi un iemesli, migrāciju pētot 19. gs. attīstības procesu kontekstā, ievērojot pārceļošanas iniciatīvu veidošanās lokālo specifiku, informācijas aprites un kontaktu nozīmi. Atslēgas vārdi: agrārā vēsture, vēsturiskā demogrāfija, migrācija, mobilitāte, zemnieku kolonijas, 19. gs. modernizācija

Annotation In the PhD thesis “Establishment of the Latvian Peasant Colonies in the European Part of the Russian Empire (1840s–1914)” Latvian peasant outmigration from the Baltic provinces to other territories of the Russian empire is analyzed. The research is focused on the out-migrants who founded groups of farms (colonies) outside the Latvian ethnic territory in comparison with other types and destinations of peasant migration. Intensity and destinations of the outmigration, as well as its regional specifics are analyzed using archival sources and original quantitative databases. Detailed analysis is focused on the legal preconditions of peasant migration, social structure of the out-migrants, causes and reasons of the migration initiatives, including the structural causes of migration, local specifics, impact of available information and contacts on the migration decisions. Keywords: agrarian history, historical demography, migration, mobility, peasant colonies, 19th century modernization.
Establishment of the Latvian Peasant Colonies in the European Part of the Russian Empire (1840s–1914)
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vēsture; Vēsture un filozofija