Brīvdabas pedagoģijas īstenošanas iespējas 5-6 gadus veciem bērniem - Šmite, Madara (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba autors: Madara Šmite Darba nosaukums: Brīvdabas pedagoģijas īstenošanas iespējas 5-6 gadus veciem bērniem. Kvalifikācijas darba mērķis: Teorētiski un praktiski izzināt kādas ir iespējas īstenot brīvdabas pedagoģiju pirmsskolas vecuma bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, 2 nodaļām un 6 apakšnodaļām, 22 attēliem, secinājumiem, priekšlikumiem, pielikumiem, 32 literatūras un informācijas avotiem, kopējais darba apjoms 50 lappuses. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkoti vairāki latviešu un ārzemju autoru teorētiskie skaidrojumi un atziņas par brīvdabas pedagoģiju kā mācību metodi. Tiek izskatītas brīvdabas pedagoģijas priekšrocības un iespējas pirmsskolā. Analizējot literatūru tiek noskaidrots, ka brīvdabas pedagoģija ir nozīmīgs papildinājums tradicionālajam mācību procesam, kas palīdz sasniegt mācību programmas mērķus. Brīvdabas pedagoģijas metode sekmē bērnu daudzpusīgu un harmonisku attīstību, kā arī labvēlīgi ietekmē bērna veselību. Brīvdabas pedagoģiju var īstenot gandrīz jebkur - mežā, pļavā, pie ezera, parkā, dārzā, pagalmā, pilsētvidē, ekskursijā, pārgājienā vai pat zooloģiskajā dārzā. Tiek sniegts pirmskolas vecuma bērnu raksturojums balstoties uz pedagogu un psihologu teorētiskiem skaidrojumiem un atziņām. Darba autore veica pedagoģiskos novērojumus un sniedza pētāmās grupas bērnu aprakstu. Pētījumā tiek īstenotas brīvdabas pedagoģijas nodarbības, veikta analīze un secinājumi pēc katras nodarbības, kā arī ieteikti dažādi priekšlikumi veiksmīgākai brīvdabas pedagoģijas īstenošanai. Atslēgas vārdi: brīvdabas pedagoģija, pirmsskola.

Author of work: Madara Šmite The title of the work: Possibilities of implementing outdoor pedagogy for 5-6year old children. The purpose of the qualification work: To theoretically and practically find out what are the possibilities to implement outdoor pedagogy for preschool children. The qualification work consists of an introduction, 2 chapters and 6 subsections, 22 figures, conclusions, proposals, appendices, 32 literature and information sources, the total volume of the work is 50 pages. The theoretical part of the work deals with several theoretical explanations and findings of Latvian and foreign authors about outdoor pedagogy as a teaching method. The advantages and possibilities of outdoor pedagogy in preschool are revised. Analyzing the literature, it has been found that outdoor pedagogy is an important addition to the traditional learning process, which helps to achieve the goals of the curriculum. The method of outdoor pedagogy promotes children's versatile and harmonious development, as well as has a positive effect on the child's health. Outdoor pedagogy can be implemented almost anywhere - in the forest, meadow, by the lake, park, garden, yard, urban environment, excursion, hike or even in the zoo. The characteristics of preschool children are given based on the theoretical explanations and findings of teachers and psychologists. The author of the work made pedagogical observations and provided a description of the children in the research group. The study implements outdoor pedagogy lessons, performs analysis and conclusions after each lesson, as well as suggests various proposals for more successful implementation of outdoor pedagogy. Keywords: outdoor pedagogy, preschool.
Possibilities of implementing outdoor pedagogy for 5-6 year old children
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; outdoor; pedagogy; preschool; green; school