Dzīves kvalitāte pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu - Kostereva, Veronika (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir: „Dzīves kvalitāte pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu”. Latvijā nav neviena pētījuma par dzīves kvalitāti pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu, tādēļ darba autore izvirzīja šo tēmu ar darba mērķi, noskaidrot dzīves kvalitāti pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu. Pētniecības uzdevumi ir pielietot Kolistas Rojas māszinību teoriju saistībā ar dzīves kvalitāti pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu, apkopot un analizēt zinātniskās literatūras avotus par traheostomas jēdzienu, dzīves kvalitātes jēdzienu un to vērtējumu dažādu autoru skatījumā, par pacientu dzīves kvalitāti saistībā ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu, par palīdzību un ieteikumiem aprūpes un dzīves kvalitātes uzlabošanai. Izstrādāt pētījuma instrumentu – strukturētu interviju, veikt pilotpētījumu un pētījumu, analizēt pētījuma rezultātus un veikt kontentanalīzi, izdarīt secinājumus un priekšlikumus. Izvirzīts pētniecības jautājums: Kāda ir dzīves kvalitāte pacientiem ar ilgstošu un/vai pastāvīgu traheostomu? Pētniecības instruments: strukturēta intervija. Pētniecības metode – kvalitatīva. Tika noskaidrota atbilde uz pētījuma jautājumu, ka dzīves kvalitāte pacientiem ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu nav pilnvērtīga sakarā ar to, ka ir ierobežoti vairāki dzīves kvalitātes veicinošie faktori, tādi kā: fiziskā labsajūta, starppersonu attiecības, materiālā labklājība, personības attīstība, pašnoteikšanās un sociālā iekļaušanās. Atslēgvārdi: traheostoma, pacienti ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu, dzīves kvalitāte, adaptācija, ieteikumi.

The topic of the bachelor’s thesis is ‘Quality of life for patients with prolonged and permanent tracheostomy’. In Latvia, there is not a single research conducted about the quality of life for patients with prolonged and permanent tracheostomy; therefore, the author selected this subject with a goal to determine the quality of life for patients with prolonged and permanent tracheostomy. The research tasks are to apply Callista Roy’s nursing theory regarding quality of life for patients with prolonged and permanent tracheostomy; to gather and analyse scientific literature on such concepts as tracheostomy and quality of life (and an assessment thereof according to various authors), as well as on patients’ quality of life in relation to prolonged and permanent tracheostomy, aid and recommendations for improving the care and quality of life; to develop the following research tool: structured interview; to carry out a pilot study and research; to analyse results gained from the research; to perform a content analysis; and to draw conclusions and give recommendations. The following research question was established: what is quality of life for patients with prolonged and permanent tracheostomy? Research tool: structured interview. Research method: qualitative. After analysing the research results, an answer was received to the research question stating that only partial quality of life can be experienced by patients with prolonged and permanent tracheostomy because various factors affecting the quality of life are limited in such cases, which are: physical well-being, interpersonal relationships, material well-being, personal development, self-determination and social inclusion. Key words: tracheostomy, patients with prolonged and permanent tracheostomy, quality of life, adaption, recommendations.
Quality of Life for Patients with Prolonged and Permanent Tracheostomy
Keywords: Medicīna; traheostoma; pacienti ar ilgstošu un pastāvīgu traheostomu; dzīves kvalitāte; adaptācija; ieteikumi