Ķīmisko elemenu uzkrāšanās sējas kaņepēs (Cannabis sativa L.) dzelzsceļam pieguļošajās teritorijās Vecumnieku pagastā - Novicka, Sofija (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās, arvien vairāk palielinoties cilvēku skaitam, tiek palielināta ražošana un rūpniecība, kas neizbēgami rada piesārņojumu. Tādēļ arvien aktuālāks kļūst jautājums par piesārņotu vietu rekultivāciju, jo šajā tehnoloģiju laikmetā cilvēki vairāk pievērš uzmanību apkārtējai videi un tās kvalitātei, apzinoties, cik svarīgi ir to saglabāt nākamajām paaudzēm. Ir svarīgi izvēlēties pareizās piesārņojuma attīrīšanas metodes, lai videi netiktu nodarīts vēl lielāks kaitējums, un, lai metode būtu efektīva un ilgtspējīga. Lai arī ir izstrādātas dažādas metodes piesārņotu vielu rekultivācijai, tieši bioloģiskās – fitorekultivācijas - metodes ir vienas no aktuālākajām, jo tās neradīs papildus piesārņojumu, kā arī palīdz saglabāt un pat uzlabot dabisko ainavu. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, cik efektīva ir sējas kaņepes (Cannabis sativa L.) izmantošana piesārņotu vietu rekultivācijā, pētot ķīmisko elementu uzkrāšanās raksturu šajā augā, kas audzēts dzelzceļam pieguļošās teritorijās Vecumnieku pagastā

Nowadays, manufacturing and industry are growing, because of increasing numbers of people, which is inevitably causing pollution. Therefore, the issue of remediation of contaminated sites is becoming more and more pressing, because in this era of technology people pay more attention to the environment and its quality, knowing how important it is to keep it for future generations. It is important to choose the right pollution treatment methods, to avoid further damage to the environment and the method must be effective and sustainable. Although different methods for remediation of contaminated sites have been developed, it is the biological– phytoremediation – methods that are one of the most promising, because this method does not create additional pollution and helps to preserve and even improve the natural landscape. The aim is to find out how effective it is the use of industrial hemp (Cannabis sativa L.) in the remediation of contaminated sites, studying characteristics of accumulation of chemical elements in this plant from the close areas of the railway in the Vecumnieki parish.
Chemical element accumulation in (Cannabis sativa L.) in territories adjacent to railway in Vecumnieki civil parish
Keywords: Vides zinātne; Cannabis sativa L.; Fitorekultivācija; Smagie metāli; Piesārņojums