Soda jēdziena izpratnes salīdzinājums Mozus grāmatās un mūsdienu Eiropas tiesībās - Kolms, Augusts (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darbā pētīts viens no indivīdam būtiskākajiem publisko tiesību institūtiem, proti, sods (šī vārda krimināltiesiskā izpratnē), kāds tas pastāv Mozus grāmatu tiesiskajā regulējumā un arī mūsdienu Eiropas valstu krimināltiesībās. Pētījuma ietvaros analizēti Mozus grāmatās paredzētie noziedzīgie nodarījumi, no tiem atvasinot plašākas atziņas par soda mērķi un jēgu šajā tiesību sistēmā, bet šīs atziņas kontrastētas ar vairāku mūsdienu Eiropas valstu tiesiskajā regulējumā pieņemto izpratni, meklējot kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Lai sniegtu lasītājiem nepieciešamās priekšzināšanas, darba pirmajā nodaļā apkopotas un sistematizētas Eiropas juridiskajā literatūrā pazīstamās soda teorijas, kuru kontekstā analizētas Mozus grāmatu tiesības un salīdzināti dažādie regulējumi. Darbā iegūtie rezultāti liecina, ka Mozus grāmatu tiesībām raksturīgi centieni iespējamības atrisināt krimināltiesiskas problēmas ar civiltiesiskiem līdzekļiem, proti, sodu (mūsdienu krimināltiesību izpratnē) aizstājot ar restitūciju. Citādā ziņā šodien pazīstamie soda mērķi lielākoties nav sveši arī Mozus tiesībās.

This Master’s thesis explores one of the most important institutions of public law — punishment (in the penal sense of the word), as it is implemented in Mosaic law as well as the criminal law of modern European states. As part of this study, the criminal offenses listed in the Books of Moses have been analyzed in order to derive broader ideas about the purpose and meaning of punishment in this legal system, contrasting these conclusions with the understanding adopted in the laws of several modern European states and identifying commonalities and differences. To provide the reader with the necessary grounding, in the first chapter, the author has compiled and organized the theories of punishment known to European legal literature, which have been the context for analysis of Mosaic law and comparison of the differing laws. The results of this research indicate that a characteristic attribute to Mosaic law is attempting to, whenever possible, solve problems of criminal nature with civil law, that is, by substituting restitution in place of punishment (as understood by modern criminal law). Apart from that, the purposes of punishment known today are largely represented in Mosaic law as well.
The concept of Punishment in the Books of Moses Compared with Modern European Law
Keywords: Juridiskā zinātne; Mozus tiesības; lex talionis; soda teorijas; prevencija; restitūcija