Fiziskā slodzes un psihoemocionālās spriedzes mijiedarbība, veicot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ūdenslīdēju darbu - Putrālis, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2016)
“Fiziskās slodzes un psihoemocionālās spriedzes mijiedarbība veicot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ūdenslīdēju darbu”. Darba autors: Artūrs Putrālis. Darba zinātniskā vadītājs: Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Darbs izklāstīts uz 82 lpp., ietver 38 attēlus, 9 tabulas, 5 pielikumus un 26 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 4 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par ūdenslīdēju profesiju, kā arī fiziskiem un psihoemocionāliem riskiem ūdenlsīdēju darbā. Literatūras analīze uzrāda, ka ūdenslīdēji savā ikdienas darbā saskaras ar psihoemocionāliem un ergonomiskiem riskiem. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu analīze, izklāsts. Izstrādāti preventīvie pasākumi. Ūdenslīdēji vispārējam risku novērtējumam ir pakļauti III riska pakāpei (ciešams risks), izmantojot SGR-A metodi darba slodzes risks atbilst II un III riska pakāpei. Fiziskā un garīgā slodze ir augsta un to pastiprina temporālā slodze, piepūle un frustrācija.

„Physical load and psycho-emotional tension interaction for divers work in the State Fire and Rescue Service”. Author: Artūrs Putrālis. Scientific leader: Dr.sc.admin. Henrijs Kaļķis. Total number of pages 82, including 38 figures, 9 tables, 5 attachments and 26 information sources. Master`s thesis consists of four parts. The first part summarizes and analyses the information from literature sources on psychosocial and physical risk factors for divers – rescuers and their impact on health and work ability. The second part describes the methods used in the scientific work and the third par has the summary and analysis of results. Divers to the general risk assessment is subject to the III degree of risk (tolerable risk), using SGR-A method of workload risk complies with II and III degree of risk. Physical and mental load is high and is reinforced by the temporal load, effort and frustration.
Physical load and psychoemotional strain interaction for divers work in the State Fire and Reduce Service
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; ūdenslīdēji; psihoemocionālā spriedze; fiziskā slodze; Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests; mijiedarbība