Apgrozījuma nodokļa izcelšanās, vēsturiskā nozīme un tā transformācijas nepieciešamība PVN - Krūmiņa, Linda (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir apgrozījuma nodokļa izcelšanās vēsturiskā nozīme un tā transformācijas nepieciešamība pievienotajā vērtbas nodoklī. Mūsdienās gandrīz visās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs ir ieviesta PVN nodokļu sistēma. Tas ir vispopulārākais, proti, visvairāk izmantotais pateriņa nodoklis pasaulē. Pievienotās vērtības nodoklis vairumam no ES dalībvalstīm sastāda vislielākos ienākumus valsts budžetā, to mēdz dēvēt arī par “naudas mašīnu”. Šis patēriņa nodoklis ir viegli administrējams, turklāt no nodokļa maksāšanas tiek atbrīvoti atsevišķi darījumi, kas ir ar sociālu raksturu un nerada konkurences izkropļojumus. Tai pat laikā šis nodoklis ir viens no sarežģītākajiem nodokļiem, lai to izprastu, kā arī tas ir viens no dārgākajiem nodokļiem no administrēšanas un saistību izpildes izmaksu viedokļa.

The theme of the Bachelor work is the Turnover Tax Historical Importance and Necessity of Transformation into the VAT. Nowdays in almost all of the states that are part of the Organization of the Economic Coorporation and Development (OECD) has enforced the VAT tax system. It is the most popular, namely, the most used Consumption tax in the world. Within most of the EU States, value added tax draws up the most significant revenue in the budget, for that reason, it is called the “money machine”. This specific Consumption Tax can be easily administrated, moreover, it provides possibility to exempt some products and services, with social characteristics or the ones that do not cause distortion of the competition, from Value Added Tax. At the same time VAT is one of the most complicated tax to understand and the most expensive tax regarding the fees of its’ administration.
Turnover tax historical importance and necessity of transformation into the VAT
Keywords: Juridiskā zinātne; Pievienotās vērtības nodoklis; Apgrozījuma nodoklis; Pievienotās vērtības nodokļa likmes; Pievienotās vērtības nodokļa atbrīvojumi