Avotu ūdens ķīmiskais sastāvs Mazsalacas apkārtnē - Skuķe, Karīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba mērķis ir apzināt avotu raksturlielumus Mazsalacas apkārtnē: temperatūru, elektrovadītspēju (EVS), vides reakciju (pH), debitu un ūdens ķīmisko sastāvu. Aprakstīt ģeoloģisko uzbūvi un hidroģeoloģiskos apstākļus. Kopumā tika apsekoti 12 avoti, kas atrodas Mazsalacas apkārtnē. Tika veikti laboratorijas darbi, kā rezultātā noteikta galveno katjonu (Na+, K+, Mg2+, Ca2+) un anjonu (SO42ˉ , Clˉ , HCO3ˉ) koncentrācija ievāktajos ūdens paraugos. Raksturots avotu ūdeņu ķīmiskais sastāvs, analizēta avotu ūdens piederība konkrētam ūdens horizontam. Secināts, ka pēc ķīmiskā sastāva visi avoti barojas no devona ūdeņiem- Arukilas ūdens horizonta. Krasas atšķirības starp visiem avotu ūdeņiem nav vērojamas. Atslēgas vārdi: temperatūra, elektrovadītspēja, pH, katjoni, anjoni, Paipera diagramma.

The aim of the Bachelor Paper is to explore the properties of springs in Mazsalaca town vicinity such as water temperature, electric conductivity (EC), pH), yield of the springs and basic chemical composition of water. To describe geological structure and hydrogeological conditions of Mazsalaca vicinity. Totally 12 springs located around Mazsalaca have been observed. Water samples laboratory analysis has been performed, obtaining concentration of major cations (Na+, K+, Mg2+, Ca2+) and anions (SO42ˉ , Clˉ , HCO3ˉ). Chemical composition of the spring water is described, possible aquifer sources of the springs is assessed. Based on chemical composition it was concluded that all the springs are feeding from Devonian water– Arukila aquifer. No extreme differences among all water springs were observed. Keywords:, temperature, electric conductivity, pH, cations, anions, Piper plot.
Chemical composition of springwater in Mazsalaca vicinity
Keywords: Ģeoloģija